Sarajevo: Mladi kazandžija kuje gitare i nakit iz reciklaže

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Mladi kazandžija kuje gitare i nakit iz reciklaže

Prije su kazandžije kovale posuđe od bakra, a mladi Sarajlija Omar Krasnić kuje kako u razgovoru za Fenu kaže "sve što će ga zabaviti". Do sada je u svojoj maloj radnji na Baščaršiji skovao akustične i bas gitare od aluminija, štitove, mačeve, zidne ukrase, nakit i "sve što mu je palo na pamet". 

''Planiram napraviti kompletan oklop bosanskog viteza koji će biti "superheroj". Želim da pokažem svijetu da smo i mi u BiH imali vitezove'', kaže ovaj kazandžija koji  spaja tradicionalni zanat i savremeni dizajn. 

Kuje bakar, mesing i aluminij, a koristi i lim. Po profesiji je frizer, ali ga to nije spriječilo da se bavi onim što ga istinski ispunjava. 

''Završio sam vanredno Mašinsku školu u Sarajevu, a kazandžijski zanat sam učio i od majstora i od prijatelja, ali dosta sam naučio eksperimentišući sam'', pojašnjava Krasnić. 

Osnovao je sa svojim prijateljima i nevladinu organizaciju "Čuvari tradicije" u koju su dobrodošle istinske zanatlije, umjetnici ili muzičari. Planira otvoriti i malu školu kazandžija, gdje će učenici prodavati svoje proizvode na marketima. Naglasio je da već ima dosta zainteresiranih koji žele da nauče i da rade. Cilj je, kako kaže, spas starih zanata u BiH. 

''Također želimo da promovišemo reciklažu. Postoje veliki proizvođači koji odbacuju materijale od kojih je moguće napraviti nakit. Bit će unikatan i što je još važnije neće biti kancerogen kao onaj koji je uvezen iz Kine'', naglasio je. 

Također je autor kratkih filmova koji se mogu vidjeti na internetu pod nazivom "Oživljavanje starih zanata". Želja mu je da podijeli tajne starih zanata s ostatkom svijeta. Na filmovima  je predstavio umjetničku obradu metala. 

''Od ovog zanata živim već 14 godina. Igram se, ali više iz ljubavi, nego zbog para'', kazao je. 

Kazandžiluk je jedan od najstarijih zanata u BiH, koji se održao i do danas. 

Kazandžije su izrađivali posuđe od bakra, ali danas prave uglavnom suvenire. Zanat je u Bosnu i Hercegovinu došao s dolaskom Osmanlija u 16. stoljeću, a ulica Kazandžiluk je jedna od najljepših i najatraktivnijih ulica na Baščaršiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije