Sara Stajčić primljena na američki Harvard

Radiosarajevo.ba
Sara Stajčić primljena na američki Harvard

Studentica iz Banjaluke, Sara Stajčić, primljena je na Fakultet političkih nauka na američkom Harvard univerzitetu te je za njega dobila i stipendiju, pišu Nezavisne novine.

Nakon prezentacije o akademskim i specijalističkim programima koje podržava američka Vlada, kao i programima studiranja u Americi za studente iz BiH, koje je danas održano u Američkom kutku u Banjaluci, savjetnik za obrazovanje u Savjetodavnom centru za obrazovanje u SAD Sonja Pržulj, je rekla novinarima da trenutno u Americi strudira 364 studenta iz BiH.

Ona je navela da studenti iz BiH moraju proći proces apliciranja, koji traje minimalno godinu dana, kako bi se upisali na fakultet i dobili stipendiju u Americi.

"Uslovi za upis na fakultet u Americi su, pored dobrog poznavanja engleskog jezika, motivacija, praćenje uputstva savjetnika, redovno polaganje standardizovanih testova, izučavanje materijala", pojasnila je Pržuljeva.

Ataše za kulturu i obrazovanje Ambasade SAD u BiH Erik Katalfamo rekao je novinarima da SAD imaju veoma dobru saradnju i razmjenu studenata sa BiH.

"Zainteresirani smo da kroz razmjenu studenata povećamo broj studenata iz BiH u Americi, koji žele da studiraju političke i prirodne nauke", zaključio je Katalfamo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije