Pariz: Fotografije sarajevske opsade na izložbi 'Trenutak za sjećanje'

Radiosarajevo.ba
Pariz: Fotografije sarajevske opsade na izložbi 'Trenutak za sjećanje'
/ Prozor; Foto: Milomir Kovačević Strašni

"Milomir Kovačević Strašni nije ratni fotograf. Za razliku od većine svojih kolega, Strašni nije posjetio Sarajevo kako bi svjedočio užasu svakodnevnog života za vrijeme opsade. On je već bio tamo." 

Ovako počinje najavni tekst za izložbu Trenutak za sjećanje koja će se u petak otvoriti u pariskoj galeriji  Maison d'Europe et d'Orient, a sadrži neke od najboljih fotografija opsade Sarajeva, čiji je autor Milomir Kovačević Strašni. 

Kao neumorni hroničar grada, Milomir je znao svaki njegov kutak, pratio svaki njegov dah. Tako je, s fotoaparatom u ruci, zabilježio i prve proteste, a potom i preživljavanje pod opsadom. Autor se saživio sa svojim "modelima" dijeleći s njima opasnosti, neimaštinu i dane bez nade.   

Stoga njegove fotografije prenose emocionalnu patnju i posjeduju empatiju koja je glavna crta umjetnikovog talenta. 

Portreti nastali u Sarajevu između 1992. i 1995. pokazuju predivnu simbiozu koja se javlja između fotografa i njegovih modela", kaže se u tekstu koji najavljuje izložbu Milomira Kovačevića Strašnog. 

Pogledajte neke od fotografija koje će se naći na izložbi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije