Neum: Dvije stogodišnjakinje proslavile rođendane

Radiosarajevo.ba
Neum: Dvije stogodišnjakinje proslavile rođendane

Prošle sedmice su u Neumu obilježena dva nesvakidašnja rođendanska slavlja. Naime, Janja Krmek iz Vranjeva sela i Kata Sentić iz Graca proslavile su svoj stoti rođendan, piše Bljesak.

Janja Krmek

Janja Krmek iz Vranjeva sela rođena je 28. novembra 1914. na Drijenu. Odrasla u velikoj obitelji sa sedmero djece. Nije se nikad udavala, ali je cijeli život okružena mnogobrojnim članovima porodice i njihovom djecom.

''Brala sam pelin, pa prodavala, brala lovor, pa prodavala, brala drva, čuvala ovce, ranila kokoši i prodavala jaja, sve kako bi njih petero školovala i obukla. I nikad mi nisu bili ni goli ni bosi, hvala dragom Bogu'', kaže Janja.

Iako slabog sluha, i trenutno loše pokretljivosti, do unazad godinu dana baka Janja je kopala u vrtu i nosila drva. Nakon nesretnog pada, slomila je kuk i u svojoj 99. godini bila na operaciji te je uz medicinska pomagala pomalo stala na svoje noge.

Unatoč tim poteškoćama, baka Janja je i dalje puna života. Sada je dočekala i djecu bratove djece. Za svoje najmlađe praunuče kaže:''neka on još malo ojača, za par godina, pa ću ga ja onda čuvati''.

Na pitanje ima li koji savjet za dugovječnost, baka Janja govori: ''Treba se Bogu moliti. Bog sve vidi, od Boga se ništa ne može sakriti. Nisam nikad nikome ništa ukrala, i nisam nikad o drugome ružno govorila.''

Kata Sentić

Kata Sentić iz Graca rođena je 25. novembra 1914. godine. Odrastajući u porodici sa šestero djece, već je jako mlada počela raditi. Prvo je radila u Duhanskoj stanici Čapljina, te potom odlazi u Dubrovnik gdje je radila sve do penzije koju je ostvarila 1977. godine.

Prije desetak godina Kata se vratila u svoje rodno selo Gradac, gdje živi sa svojom porodicom.

''Nikad mi nije bilo ljepše u životu, nego sad. Svi me maze i paze, i čuvaju me kao malo dijete. A mene ništa ne boli'', kaže nam Kata.

Ova iznimno vitalna i bistra stogodišnjakinja kaže da je nikad ništa u životu nije boljelo. Ona ne zna što znači kad zaboli glava ili stomak. Nikad nije bila u doktora, niti je popila tabletu, jedino je jednom u svojih sto godina bila u stomatologa.

Zanimljiva je i činjenica da Kata ne pije ni kafu, ništa osim vode, te mnogi pripisuju da je upravo to razlog njenog dobrog zdravlja. No njezina dugovječnost ima i genske predispozicije, jer je njezina majka živjela 103. godine, a njen brat koji živi u Argentini nedavno je navršio 92. godinu.

U smijehu nam prepričavaju članovi njezine obitelji, kako Kata ide spavati u 18 sati svaki dan, a ustaje se oko 7 sati ujutro, te u šali kaže: ''Jadna ti sam sine, ništa me ne boli. Kako sam legla, tako sam i ustala, ni okrenula se nisam.''

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije