Muzička soba - Pjesma i spot posvećeni boljoj budućnosti mladih u BiH (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Muzička soba - Pjesma i spot posvećeni boljoj budućnosti mladih u BiH (VIDEO)

Muzička soba, pjesma i video produkt je vrijednog rada mladih ljudi, štićenika Doma za nezbrinutu djecu Bjelave koji su pod mentorstvom Sabine Šabić i Vlade Kajevića - Don Guida vrijedno radili dvije godine. 

Muzička soba u Domu na Bjelavama
Foto izložba za 'Muzičku sobu' na Bjelavama

Projekat pod nazivom Muzička soba nevladine organizacije Artistička Laboratorija ART LAB pokrenuta je 2011. godine koncertima francuskog pijaniste Nikolasa Kanta. 

Projekat je posvećen muzikoterapiji i muzičkoj edukaciji svih ranjivih kategorija, a svoju prvu adresu pronasao je u Domu za  djecu bez roditeljskoga staranja Dom Bjelave. Projekat traje već dvije godine sa ciljem muzikoterapije i muzičkog obrazovanja ranjivih kategorija društva, u ovom slučaju, djece - štićenika  Doma Bjelave u Sarajevu.

"Neizmjerno smo sretni da je ideja pozitivnog uticaja muzike na živote mladih ljudi, tokom dvije godine rada sa djecom Doma Bjelave u projektu Muzička soba, na ovako način lijep način realizirana ali i dokazana. Odrastanje djece bez roditelja sigurno je tema kojoj bi se bh. vlasti trebale posvetiti, a mi smo dokaz da to nije isuviše teško. Muzička soba je upravo to, projekat u kome smo se svi udružili u odluci da kroz muziku i umjetnost pomognemo njihovo odrastanje i njihove živote obojimo veselijim bojama", rekla je Sabina Šabić inicijatorka projekta. 

Za dvije godine druženja sa djecom projekat Muzička soba i pored konstantnih finansijskih prepreka za nastavak djelovanja, upravo zbog prijatelja koji im pomažu, nastavlja svoja nastojanja, a prvu pjesmu i spot su posvetili upravo boljoj budućnosti mladih u BiH. 

Prva autorska pjesma istoimenog naziva Muzička Soba nastala je tokom snimanja prvog  filma dokumentarnog serijala Heroji svakodnevnice koji SCCA/PRO.BA realizuje za  Al Jazeera Balkan, a dijelovi pomenutog dokumentarnog filma koji opisuju život u Muzičkoj sobi, prvi odlazak u profesionalni muzički studio te prvi nastup kolektiva Muzička Soba u Domu Bjelave, iskoristeni su i za prvi spot, pjesmu i remiks čiji je autor Enes Zlatar.

Premijerno prikazivanje dokumentarnog filma Muzička Soba desilo se 11.11.2013 godine u sklopu programa Zumiraj prava Pravo Ljudski festival 2013 a zvanično emitovanje najavljeno je u narednoj godini u sklopu Al Jazeera Balkan programa.

U nastavku pogledajte video i poslušajte pjesmu koja je produkt vrijednog rada mlade ekipe iz Doma Bjelave. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije