Mladi Fojničanin uzeo stvar u svoje ruke: Haris Durak pravi Mundijal kafu

Radiosarajevo.ba
Mladi Fojničanin uzeo stvar u svoje ruke: Haris Durak pravi Mundijal kafu

Haris Durak iz naselja Ostružnica kod Fojnice nedavno je osnovao obrtničku radnju Mundijal kafa kako bi se bavio prodajom čaja i kafe.

Posao u struci

Prodavnica se nalazi u Fojnici, a Durak kaže da mu je osnivanje vlastite firme bio jedini način da pronađe posao, piše Avaz.ba.

''Završio sam Srednju medicinsku školu, šest mjeseci sam bio na Birou za zapošljavanje Fojnica i jasno mi je bilo da su šanse minimalne da će se situacija promijeniti. Znao sam da ću teško doći do posla u svojoj struci pa sam odlučio da pokrenem vlastiti biznis. Odlučio sam se za preradu kafe i čajeva, to su u mojoj porodici stoljećima radili, ali samo za svoje potrebe'', objašnjava Durak.

Dodaje da mu je inspiraciju za naziv radnje, ali i jedne vrste pržene i mljevene kafe dalo predstojeće Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu.

''Brazil je najveći proizvođač kafe u svijetu, zato sam i uzeo naziv Mundijal kafa. Pošto svi volimo svoje rodno mjesto, tako sam za Mundijal kafu smislio i slogan Fojničko zrno ljubavi i po ukusu bi trebala biti svuda prepoznatljiva'', pojašnjava Durak.

Brojni proizvodi

U Durakovoj trgovini osim kafe i čajeva mogu se naći bademi, crna i tahan-halva, brusnice u čokoladi, indijski orah itd.

Sultanov potpis

Durak dodaje da su na vrećice pakovane Mundijal kafe stavili i repliku potpisa Sultana Mehmeda Fatiha i godinu njegovog dolaska na područje Fojnice, jer je to jedan od najbitnijih historijskih događaja za ovaj kraj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije