Mladi bh. naučnici završili doktorska i postdoktorska istraživanja na evropskim univerzitetima

Radiosarajevo.ba
Mladi bh. naučnici završili doktorska i postdoktorska istraživanja na evropskim univerzitetima

Tokom Tempus projekta "Kvalitet u istraživanju“, 16 mladih naučnika iz Bosne i Hercegovine, devet s Univerziteta u Sarajevu i sedam sa Sveučilišta u Mostaru, obavili su doktorska i postdoktorska istraživanja na evropskim univerzitetima. 

To je danas na pres-konferenciji u Sarajevu istaknuo ministar za obrazovanje i nauku Damir Mašić kao jedan od ključnih rezultata ovog programa, podržanog institucionalno od ministarstva. 

U programu su sudjelovali i naučnici iz Albanije, Crne Gore i Srbije, koje su time također podržale istraživačku djelatnost njihovih mladih naučnika i stvaranje uvjeta za istraživanja na partnerskim univerzitetima u Evropi - u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i Finskoj. 

Na pres-konferenciji su se obratile i dvije mlade naučnice, učesnice u projektu, mr. sc. Senka Ibrišimbegović, zaposlena na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i mr. sc. Nikolina Maleta s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. 

Kazale su da im je petnaestodnevni boravak tokom ovog projekta na univerzitetima u Parizu (Francuska) odnosno Minsteru (Njemačka) donio neprocjenjivo iskustvo posebno zbog fokusiranog i brzog pristupa potrebnoj literaturi za njihove radove te online bazi podataka. 

Dodatni kvalitet je što su mladi učesnici iz više zemalja uspostavili međusobnu istraživačku mrežu u evropskim okvirima a i naučnici u BiH internu mrežu. 

Nosilac Tempus projekta "Kvalitet u istraživanju“ (Quality in Research) je Sarajevski univerzitet, a generalna ideja je definirati i uspostaviti okvir za ispunjavanje standarda kvalitete u istraživanju u regiji Jugoistočne Evrope u skladu s evropskim i međunarodnim standardima. 

Drugi aspekt je stvoriti naučnu mrežu mladih istraživača u regiji te inozemstvu. Osim toga, značaj kvaliteta u istraživanju i njegov utjecaj na državne inovacijske sisteme u zemljama regije treba približiti široj javnosti, smatraju implementatori projekta. 

Cilj je i podržati mladi naučni kadar radi preveniranja njihovog odlaska u inozemstvo, kazao je ministar Mašić i najavio podršku resornog ministarstva učešću mladih naučnika u svim programima koji nude mogućnost usavršavanja i jačanja kompetencija, a naročito njihovom značajnijem učešću u evropskim projektima, čime se stvaraju preduvjeti za značajniju participaciju BiH u Evropskom istraživačkom prostoru (ERA). 

Implementacija projekta koji je trajao tri godine, od 15. oktobra 2011. do 14. oktobra 2014. godine, podijeljena je na devet radnih paketa. Mašić ističe paket br. 5 u kojem je pilot-projekt što podrazumijeva studijske posjete mladih naučnika partnerskim evropskim univerzitetima - Westfalische Wilhelms - Univerzitetu u Minsteru (Njemačka), University Paris&Vincennes - St. Denis Cedex u Francuskoj, Univerzitetu Vaasan yliopisto, Vaasa, Finska. 

Nakon selekcije na univerzitetima zapadnog Balkana i usaglašavanja s mogućnostima univerziteta u Evropskoj uniji, formirana je finalna lista s imenima 42 mlada istraživača iz BiH, Srbije, Crne Gore i Albanije. 

Od njih 42, u pilot-projektu učestvovalo je 29 studentica i 13 studenata. 

Ministar Mašić ističe da je u proteklom četverogodišnjem mandatu njegovo ministarstvo nastavilo s podrškom kandidatima na postdiplomskom i doktorskom studiju. 

U prve dvije godine je podržalo 272 magistranta i 78 doktoranada, odnosno 230 magistranata i 56 doktoranada u drugim dvjema godinama, čemu treba dodati i podršku kandidatima zaposlenim na javnim visokoškolskim i naučnim ustanovama.

Ministarstvo je također, dodaje Mašić, podržalo istraživački rad i studijski boravak 70 mladih istraživača. Uz već uspostavljenu bilateralnu naučno-tehnološku suradnju sa Slovenijom, uspostavljena je i suradnja s Crnom Gorom.

Naučno usavršavanje podržava se i realizacijom naučnoistraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata budući da je jedan od eliminatornih kriterija za dodjelu novca - upravo uključivanje mladih u projektni tim, rekao je ministar. 

Za oblast nauke je Federalno ministarstvo izdvojilo oko 12 miliona KM budžetskog novca.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije