Mali Milan više nije tako mali: Od 'Lepa sela lepo gore' do sarajevske ASU (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Mali Milan više nije tako mali: Od 'Lepa sela lepo gore' do sarajevske ASU (VIDEO)

Sjećate li se malog Milana iz filma Lepa sela lepo gore? Znate li da on i danas glumi, i to u Sarajevu?

Podsjećamo, u centru filma Srđana Dragojevića su dva dječaka, Halil i Milan. Nekad najbolje prijatelje, odrasle u malom selu u blizini napuštenog tunela, u koji se kao djeca nisu usuđivali ući zbog straha od čudovišta, rat je gurnuo na suprotne strane. Dvanaest godina nakon početka priče, Milan se u društvu svojih saboraca i jedne američke novinarke nalazi zarobljen u tunelu, a s druge strane po njima pucaju Halil i njegova četa.

Piše: Haris Daul, Radiosarajevo.ba

Mladog Milana u filmu je glumio Admir Šehović, rodom iz Prijepolja, gdje su se snimale pojedine scene filma. Admir danas živi i radi u Sarajevu, a bavi se glumom.


Admir Šehović, FOTO: Radiosarajevo.ba

Apsolvent je na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti, a već je glumio i u nekoliko predstava. U filmu nije ponovo glumio.

U vrijeme kada je film sniman, Admir je imao devet godina i producenti su njega odabrali da glumi mladog Milana ponajviše zbog, kako nam je objasnio, fizičke sličnosti.

"U školama se radio casting i tražili su djecu koja liče na Dragana Bjelogrlića i Nikolu Pejakovića. Sjećam se da sam se upravo bio tukao s nekim drugim klincem u školskom dvorištu kad je došao učitelj, skinuo me s ovog i odveo do direktora koji mi je rekao da sam ušao u uži izbor", počinje naš razgovor Šehović.

Odabran je da glumi Milana, dok je za ulogu Halila odabran Miloš Đuričić iz Višegrada. Pomalo ironičan izbor, rekli bismo, ali definitivno u duhu filma Lepa sela lepo gore kojim su jednako nezadovoljne bile sve strane.


Čak su, kako nam je rekao Šehović, tokom premijere u Beogradu 1996. godine ljudi ustajali i odlazili u znak protesta protiv "antisrpskog filma".

Ono što nam je bilo zanimljivo je to da je Admir svoj film pogledao ukupno - dva puta!

"U Prijepolju je bio tada veliki bum oko tog filma i oko moje uloge u njemu i svi su me na ulici zaustavljali, zapitkivali... To je bilo strašno. Poslije nekog vremena sam se toliko iznervirao da film poslije premijere nisam pogledao do svog puberteta. Imam prijatelja koji krene da me 'gađa' s nekim citatima iz filma, misleći da ću ih ja prepoznati, ali sam ga razočarao", kroz smijeh nam govori Admir.

Na setu filma, kaže, nikada nije imao nikakvih problema. Čak naprotiv, pazili su ga "kao malo vode na dlanu".

"Najbolje, inače, pamtim taj osjećaj sa snimanja, to nikad poslije nisam doživio. Kao ono kad dođeš kod nane, samo sam ja tu imao 19 nana. Dovodio sam po pet drugara na snimanje, dovozili su ih i odvozili. Šta god sam poželio, to sam i dobio."

Ostala mu je u sjećanju i scena kada se on i Halil u filmu tuku. Ističe da su djeca najbolji glumci i da niko nema maštu i sposobnost uživljavanja kao djeca. Međutim, u toj sceni je njima dvojici rečeno da se potuku, što su oni bukvalno shvatili te su poslije danima hodali s modricama.

Nije ostao u kontaktu s ljudima koji su radili film. Ipak, u srednjoj školi je počeo amaterski da se bavi glumom, a nakon toga je definitivno odlučio da time želi da se bavi i profesionalno. Prva opcija mu je bila Novi Sad.

"Imam cimera kojeg znam od vrtića i uvijek smo imali dogovor da gdje ode jedan, ide i drugi. Ja sam želio da upišem Akademiju u Novom sadu, ali spletom okolnosti, obojica smo na kraju završili u Sarajevu", priča nam Admir.

Ostalo mu je nekoliko ispita, ali kako je dobio uloge u nekoliko predstava, tako sve teže nalazi vremena da im se vrati kako bi diplomirao. Ne sumnjamo da će se i to uskoro desiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije