Ljepota različitosti i inkluzija: Danas je Svjetski dan osoba s Down sindromom

Radiosarajevo.ba
Ljepota različitosti i inkluzija: Danas je Svjetski dan osoba s Down sindromom
Promo / Svjetski dan osoba s Down sindromom

Širom svijeta se 21. mart obilježava kao Svjetski dan osoba s Down sindromom.

To je dan kada se slavi ljepota različitosti i inkluzija.

Ove godine, poruka koju šalju sve organizacije osoba s Down sindromom je „Ja odlučujem!“, što znači da osobe s Down sindromom moraju imati potpuno učešće u odlučivanju o stvarima koje ih se tiču ili utječu na njihov život. Učinkovito i smisleno učešće je temeljno načelo ljudskih prava koje podržava UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom.

Sadašnje stanje je takvo da osobe vrlo malo ili skoro nikako ne učestvuju u donošenju odluka o svom životu, ne uključuju se i nisu pitani prilikom, naprimjer, planiranja individulnih obrazovnih programa, odlukama o tome gdje će i šta raditi i drugo. Razloge za ovo stanje nalazimo u negativnim stavovima i niskim očekivanjima onih koji odlučuju u njihovo ime. Ova vrsta isključenja je rezultat toga što nemamo programe kojima ćemo ih time učiti. To je dug proces i sa njim treba započeti čim prije, još u djetinjstvu. Samo osoba koja može samostalno ili uz podršku donijeti valjanu odluku ima veće šanse da postane što samostalnija.

Svjetski dan osoba s Down sindromom - undefinedPromo: Svjetski dan osoba s Down sindromom

Udruženje „Život sa Down sindromom FBiH“ obilježava ovaj dan u Bosni i Hercegovini još od 2007. godine.

Nažalost, ove godine nećemo biti u prilici okupiti se i zajedno slaviti, kao i većina organizacija u svijetu. Poštujući mjere prevencije od širenja COVID-19 virusa, odlučili smo ostati u svojim domovima.

Međutim, to nas ne ometa da virtualno damo svoj doprinos u podizanju svijesti o važnosti poštivanja osnovnih ljudskih prava osoba s Down sindromom.

Stoga, pozivamo građane da iz svojih domova podrže jednodnevnu kampanju #downsychallange: Ukoliko želite podijeliti ljubav, podršku i budete u formi, izaberite najdražu vježbu i uradite je 3 serije po 21 ponavljanje. Snimite je i objavite na facebook ili instagram tagujući @UdruzenjeZivotSaDownsindromom, #downsychallenge ili @downsychallenge.

Od 2012. godine ovaj datum je uvršten i u UN-ove važne datume.

"Na ovaj dan, potvrđujemo da osobe s Down sindromom imaju pravo da u potpunosti i efektivno uživaju u svim ljudskim pravima i fundamentalnim slobodama. Neka svako od nas da svoj doprinos da bi djeca i osobe s Down sindromom u potpunosti učestvovali u razvoju i životu svojih zajednica na bazi jednakopravnosti s drugima. Hajdemo da izgradimo inkluzivno društvo otvoreno za sve", riječi su Ban Ki-moona, bivšeg generalnog sekretara UN-a, na prvoj konferenciji u UN-u posvećenoj Svjetskom danu osoba s Down sindromom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije