Ljepota impulsivnosti i haosa: Fotografije Haruna Mehmedinovića osvojile Ameriku

Radiosarajevo.ba
Ljepota impulsivnosti i haosa: Fotografije Haruna Mehmedinovića osvojile Ameriku

Bosanac Harun Mehmedinović, koji trenutno živi u Americi, po zanimanju je režiser, ali se fotografijom počeo baviti iz hobija tokom svojih posjeta Americi.

Odrastajući u Sarajevu tokom rata, Harun Mehmedinović je svoje dane provodio igrajući se s prijateljima, trčeći kroz prazne ulice pod prijetnjom snajpera.

''Neke od svojih prijatelja sam na taj način i izgubio'', prisjeća se Mehmedinović u intervjuu za LA Magazine, te dodaje kako im je to pomagalo da ostanu zdravi, budući da se radilo o svojevrsnom načinu pobune protiv svega što se dešavalo u tom trenutku.

Mehmedinović je studirao filmske umjetnosti na Univerzitetu u Los Angelesu, Kalifornija (UCLA), a diplomu za režiju je dobio na Američkom filmskom institutu. Mehmedinović trenutno predaje fotografiju i režiju na Univerzitetu Sjeverna Arizona.

Želja da pobjegne od "horora rutine" pokrenula je 31-godišnjeg reditelja i fotografa da kreira Bloodhoney projekt, seriju portreta u kojima priroda susreće umjetnost, te u kojima njegovi modeli poziraju u različitim okruženjima.

Harun Mehmedinović; FOTO: Facebook

Projekt je postao jedna od uspješnijih Kickstarter kampanja svih vremena, a Harunove fotografije su objavljivane u italijanskom Vogueu i LA Timesu.

Bloodhoney, doslovni je prijevod turske riječi Balkan (''krv i med''), a umjetnika motivira želja za oslobađanjem od (auto)restrikcija, te učenje da se bude prisutan u sadašnjosti, kroz harmoniju između modela (tijela) i prirode.

Ljepota impulsivnosti: Moraš prigrliti haos

Mehmedinović ističe kako je čitav život proveo tražeći načine kako da se poveže sa svojom okolinom. Kao student na UCLA, često je sam putovao širom zemlje, a jednom je u Oklahomi imao priliku izbliza vidjeti tornado.

''Bilo je nadrealno. S jedne strane sam gledao sunčano nebo, a kad sam se okrenuo, vidio sam tornado kako mi se približava. Bilo je opasno, ali u isto vrijeme i toliko privlačno da se potpuno diskonektuješ kao moderno biće'', priča Harun, koji je tog trenutka izašao iz automobila sa svojom kamerom.

FOTO: Harun Mehmedinović

Ljepota impulsivnosti je glavni princip Mehmedinovićevog rada.

''Ljudi postaju očajni jer se nikad ne nađu u prilici da pokažu ko su zaista. Moraš biti u stanju da se ponekad izgubiš, zaboraviš na vrijeme i sve one stvari koje ti dirigiraju život. Moraš prigrliti haos'', objašnjava Mehmedinović za LA Magazine.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije