Kenan Topalović, skromni mladić koji žudi za samostalnošću

Fena
Kenan Topalović, skromni mladić koji žudi za samostalnošću
Fena / Kenan Topalović
Tridesettrogodišnji Kenan Topalović iz Sarajeva od rođenja je osoba s intelektualnim teškoćama, ali to nije stalo na put njegovoj najvećoj želji u životu, da bude samostalan.

Godinama sanja da ima svoj stan, porodicu, posao. Sada, od tog cilja nije daleko. Ostala mu je još jedna stepenica.

On je kroz Program ''Život u lokalnoj zajednici'', koji implementira Savez ''Sumero'', postao korisnik stambene zajednice u sarajevskom naselju Dolac Malta, gdje s još trojicom kolega s istom sudbinom živi, i pripremaju se za budućnost kakvu žele. Tu je od početka godine, živi gotovo samostalno, u nekim stvarima podršku mu pruža personalna asistentica Arnela Lovrić, ali njena podrška svakim danom mu sve manje treba, i njemu i njegovim prijateljima.

Ekipa Fene posjetila je njihov dom na Dolac Malti, ali i ''Sumero'' centar za podršku osobama s invaliditetom u Vogošći gdje rade u plasteniku, na uređenju prostora i dvorišta. Topalović smatra da mu pomoć drugih neće još dugo trebati.

"Sada se znam brinuti o sebi. Znam pospremiti stan, napraviti kafu, ručak, oprati veš. Odavno sam idem na 'posao' u Vogošću, brinem se o usjevima u plasteniku i vraćam se u stan u Sarajevo ", ističe Topalović te dodaje da s prijateljima ide na utakmice, na plivanje, trčanje, kulturne manifestacije.

Program mu je, navodi, promijenio život. Sada jasnije vidi svoju budućnost i siguran je da neće, nakon što otac i majka ne mognu brinuti o njemu, završiti u nekoj od ustanova zatvorenog tipa gdje se sada smještaju osobe s intelektualnim teškoćama.

Asistentica Lovrić zadovoljna je napretkom momaka u ovoj, jednoj od zajednica koje je organizirao Savez ''Sumero''. Kaže da je njihova želja za životom njihov najveći motivator i da će većina njih jednog dana moći živjeti samostalno.

"Neki korisnici nikada neće moći biti potpuno samostalni, ali se trudimo da doprinesemo njihovom razvoju i da im pomognemo najviše što možemo. Većina njih dosta stvari može naučiti i vremenom će moći brinuti o sebi u punom kapacitetu", navela je Lovrić te dodala da je higijena najveći probleme te da u tome treba najviše truda.

Topalovićeva želja i upornost, mišljenja je Lovrić, dovest će ga do njegovog cilja.

Koordinator Programa ''Život u lokalnoj zajednici'', koje provodi ''Sumero'', Nermin Cocalić smatra da je ovo najbolji način pomaganja osobama s intelektualnim teškoćama. Pojašnjava da je koncept takav da nemaju aktivnosti koje takve osobe izoliraju od društva, te da mjesta gdje borave nisu dnevni centri.

"Nije cilj da oni kod nas provedu čitav život, želimo da čim prije postanu 'svoji ljudi'. Oni su korisni dio društva, a ne teret ", naglasio je Cocalić.

Dodao je da neki od njih već honorarno rade određene poslove te na taj način ostvaruju zaradu, a jedan od bivših korisnika već se osamostalio i u jednoj kompaniji u Sarajevu potpisao ugovor na neodređeno. Osim u Sarajevu, gdje je ''Sumero'' organizirao dvije stambene jedinice, isti koncept postoji u Zenici, Jajcu i Bosanskom Petrovcu, a ukupno živi 50 osoba, od tri do 70 godina. Program ''Život u lokalnoj zajednici'' počeo je 2011. godine u Sarajevu, a ''Sumero'' na taj način, od početka, želi ponuditi alternativu postojećem sistemu zbrinjavanja i rada s osobama s intelektualnim teškoćama.

Cocalić smatra da je koncept koji oni provode humaniji i racionalniji od zbrinjavanja takvih osoba u ustanovama kakve već postoje u državi. Od početka se finansiraju kroz projekte međunarodnih organizacija i uz pomoć domaćih društveno odgovornih firmi. U institucijama trenutno boravi više od 2.000 osoba s intelektualnim teškoćama, a veliki broj njih je na lista čekanja za smještaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije