Izvještaj: U BiH zabilježena negativna tendecija i kršenje prava LGBTI osoba

Radiosarajevo.ba
Izvještaj: U BiH zabilježena negativna tendecija i kršenje prava LGBTI osoba
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Emina Bošnjak, izvršna diretorica Sarajevskog otvorenog centra
Sarajevski otvoreni centar danas je ispred zgrade Parlamenta FBiH predstavio Rozi izvještaj 2018. - Godišnji izvještaj o stanju ljudskih prava LGBTI osoba u BiH.

Kako je danas rečeno, u protekloj 2018. godini ustanovljeno je da je došlo do do negativne tendecije i kršenje prava LGBTI osoba, a kao poseban problem uočeno je nasilje u porodici i vršnjačko nasilje. 

"Najzabrinjavajuće je da su sukobi varirali od verbalnog nasilja do čak fizičkog nasilja, koji se dešava konitnuirano a zabilježili smo da u porodici osobe koje su LGBT populacije zatvaraju i brspravno ih lišavaju slobode. Problem je što su nasilje vršili članovi najbliže porodice najprije majke i očevi, zatim braća i sestre te na kraju i šira porodica", rekla je Vladana Vasić, programskom koordinatoricom i saradnica za pravna pitanja pri Sarajevskom otvorenom centru.

Ona je dodala kako sistemi koji su zaduženi za zaštit LGBT osoba njih i ne štite od nasilja, te kako sistem koji postoji između centara za socijalni radi i policije nije prilagođen ovom problemu.

"Generalno gledano u predhodnoj godini dešavalo se i policijsko nasilje, ali  je i povećan broj nasilja nad aktivistima i aktivistkinjama u tom periodu. Opet je zabilježen nedostatak zaštite od strane institucije. Svaka četvrta osoba LGBT populacije trpi neki vid nasilja. Najviše se to desi transrodnim osobama gdje su dvije trećine izložene nasilju, a njih 48 posto su izloženi porodičnom nasilju.", dodala je.

Zabilježeno je da je došlo od 2013 do 2017. godine do pada povjerenje u institucije od strane LGBT populacije.

Emina Bošnjak, izvršna diretorica Sarajevskog otvorenog centra je kazala danas kako  BiH stagnira u donešenju i rješavanju prava i ravnopravnosti LGBT osoba.

"BiH je zemlja među posljednjom trećinom koja radi na zaštiti prava LGBT populacije", istakla je.

"Ono što mi kao orgaizacije, ne samo kroz izdavanje ovog izvještaj, ne samo da  želimo ukazati na kršenje ljudski prava LGBT osoba već želimo ponuditi odeđena rješenja. Mi predlažemo edukaciju za stručno osloblje u školama koji bi se znali nositi sa vršnjačkim nasiljem a pogotovo sa njasiljem koji se dešava na osnovu rodnog i seksualnog identiteta.", istakla je danas Emina Bošnjak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije