Ivana Macanović: Uđite u svijet atletike i učinite život boljim (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Ivana Macanović: Uđite u svijet atletike i učinite život boljim (FOTO)

Atletski klub Banja Luka osnovan je 2006. godine. Od osnivanja do danas ovaj klub izrodio je nekoliko reprezentativaca koji su nastupali na svjetskim i evropskim prvenstvima u juniorskim kategorijama, na Univerzijadi, Mediteranskim igrama, kao i na kupovima Evrope za reprezentaciju.

Razgovarala: Elma Bahram, Radiosarajevo.ba

Osim pojedinačnih uspjeha imaju i mnogo uspjeha u ekipnim takmičenjima, a njihove juniorke su bile ekipne prvakinje BiH dok je seniorska muška ekipa u krosu već nekoliko godina ekipni prvak BiH u krosu, priča nam trener atletskog kluba Banja Luka Goran Panić, te dodaje kako su članovi ovog kluba vlasnici nekoliko rekorda BiH kako na otvorenom tako i u dvorani.

Jedna od sportašica ovog kluba koja u posljednje vrijeme posebno plijeni pažnju je Ivana Macanović.

Ivana je u klub došla prije šest godina i odmah je pokazala da je veoma talentirana, kaže njen trener. Od druge godine treniranja stalna je reprezentativka BiH. Posvećena je atletici i nastoji da svake godine sve više napreduje.

"Kao mala, voljela sam da trčim i oduvijek sam bila brža od svojih vršnjaka. Trenirala sam mnoge sportove, pa su roditelji jednog dana odlučili da me upišu u Atletski klub Banja Luka. Nisu pogriješili, prvi trening mi je bio jako interesantan. Dopao mi se klub, ljudi, atmosfera i evo već šesta godina prolazi od kako treniram".

Mnogo medalja našlo se u Ivaninim rukama. Njen najveći uspjeh ipak je rekord BiH na 60 metara za mlađe juniorke u dvorani, kao i na 100 i 200 metara za starije juniorke. No nije to sve.

"Osvajanje prvog mjesta na Balkanskom prvenstvu gdje sam u štafeti 4x100 metara zajedno sa svojim drugaricama iz kluba osvojila prvo mjesto. Najvećim uspjehom smatram odlazak na Svjetsko prvenstvo za mlađe juniore u Ukrajini gdje sam zauzela 35. mjesto na 200 metara u ukupnom poretku. Redovan sam član reprezentacije BiH već već godina, učestvovala sam na kupovima Evrope u Slovačkoj, Gruziji, Azerbejdžanu... Mogu reći da sam s atletikom obišla cijeli svijet."

Kako bi se postigli svi ovi rezultati potrebno je mnogo truda i odricanja, govori nam ova mlada i ambiciozna atletičarka. Njen dan počinje veoma rano i prođe, kako kaže, iscrpljujuće.

FOTO: Cristiano Ronaldo oduševljen bosanskohercegovačkom atletičarkom

"Ustajem u šest, odlazim u školu zatim nakon toga odmah na trening i onda učenje i spavanje. Rijetko kada imam vremena za nešto drugo. Ja sam prije svega sportski tip. Izlasci, klubovi, alkohol i ostale stvari koje karakteriziraju današnje tinejdžere nisu moja svakodnevnica. Teško je uskladiti školu i treninge, a uz to se i pripremati za upis na fakultet. Ništa nije lako, ali cijena uspjeha se mora platiti".

Njen ovogodišnji cilj je Svjetsko prvenstvo za starije juniore koje se održava u Poljskoj.

"Kako bih otišla na takmičenje, moram istrčati normu na 400 metara koja iznosi 55,25 sekundi. Prvu priliku za to imat ću već početkom maja kada počinje takmičarska sezona, te se nadam da ću uspjeti".

Interesiranje za atletiku nije na zavidnom nivou

Atletika je vrlo zahtjevan sport koji zahtjeva svokodnevne treninge. Većina takmičara prestaje sa treniranjem jer kod nas, nažalost, ne postoje adekvatni uslovi za rad, a finansiranje se gotovo po pravilu svodi na lična ulaganja i sve to dovodi do odustajanja od atletike, poručuju iz ovog atletskog kluba.

Ivana je imala sreću da je nedavno potpisala sponzorski ugovor sa kompanijom sportske opreme Nike koja će joj obezbjediti sportsku opremu. Ovim ugovorom su olakšane daljnje pripreme za predstojeću sezonu a ujedno to za nju predstavlja dodatni motiv za postizanje još boljih rezultata u narednom periodu.

#nike

Fotografiju objavljuje Ivana Macanović (@ivana_macanovic)

 

Za Ivanu Macanović atletika je pravi izbor. Svjesna svih prednosti koje ovaj sport pruža mladima je poručila da neće pogriješiti ako se odluče za atletiku.

"U ovom sportu upoznajete dosta prijatelja, putujete cijelim svijetom, postajete bolja osoba, samo ne treba odustati od svog sna i želje za uspjehom. Uđite u atletiku i napravite svoj život boljim".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije