Houston: Bujruma na ćevape i pite kod Bosanca Omera uvijek ima!
Ćevapi, pita i tufahije – i sve to u restoranu „Pita“ u Houstonu kod dvojice Bosanaca Omera i Slobodana.
Omer
Okanović (34) iz Bosanske Dubice došao je u Ameriku s 20 godina u potrazi za
boljim životom. Nakon što je za vrijeme rata izbjegao iz Bosne i s porodicom
otišao u Njemačku, gdje je završio ugostiteljsku školu, nije se htio vratiti u
domovinu jer, kaže, tamo nije imao prespektivu. Roditelji su otišli, a on je
odlučio prihvatiti poziv svoje rođakinje koja je živjela u Houstonu i početi
novi život u Americi. Prvih nekoliko godina radio je sve. Bio je konobar,
šanker, pomoćni kuhar po hotelima i restoranima, piše 24sata.hr.
„Uvijek
sam imao cilj, a to je bilo otvoriti svoj restoran. I znao sam da će se to
jednoga dana i dogoditi. U glavi sam stvarao jelovnik, obilazio sam lokacije po
Houstonu i kad sam našao idealno mjesto trebao mi je partner. I pronašao ga uSlobodanu Mijiću iz Ilijaša s kojim sam prije radio po nekim restoranima” priča
Omer.
U
januaru 2007. otvorili su restoran s bosanskim specijalitetima pod nazivom Cafe
Pita. I nisu požalili. Restoran je odmah postao hit.
“Kod
nas dolaze svi. Većinom Amerikanci koji obožavaju našu kuhinju, ali i Arapi,
Pakistanci, Kinezi i naravno ljudi s područja Balkana. Cilj je bio gostima
ponuditi jednostavnu bosansku kuhinju. Ćevape, pljeskavice, pite, sarme,
mješano meso, begovu čorbu, musaku, bosanski gulaš, baklave, tufahije,
kremšnite, ma sve što se kod nas jede. Kao predjelo nudimo mezu i baš piše na
jelovniku 'meza'. S tim da se sve radi po mojim receptima. Ja vodim cijelu
kuhinju. Sami radimo kore za pitu, lepinje, domaći ajvar, kajmak“ govori Omer
koji je 2010. godine sam preuzeo restoran.
„Dođu
nam u goste fudbaleri. Recimo Dragomir Vukadin, Ilidžanac koji je prije rata
branio gol Sarajeva, a danas ovdje živi i radi. Još jedan nekadašnji igrač
Zvezde, Nikšićanin Nebojša Bandović, ovdje je uspješan poslovni čovjek. I, on
navrati kod nas na neki specijalitet.“
„Proglasili su Cafe Pitu među top deset restorana u Houstonu. A u gradu u kojem živi šest miliona stanovnika postoji sedam i pol tisuća restorana. To je grad s najviše restorana po broju stanovnika. Nalazimo se u brojnim gradskim turističkim prospektima. A kako Amerikanci obožavaju cheese cake sjetio sam se da bi mogao povezati istok i zapad i izmislio 'cheese cake baklava'. Donji dio kolača je sir, a gornji baklava. I upravo je taj kolač proglašen najboljim cheese cakeom u Houstonu“ ponosan je Omer koji živi sa suprugom Zumrom, koja je inače iz Bugojna. Imaju sina Adema (10).
Amerikanci
obožavaju njegove ćevape i pljeskavice u lepinji, a pite (burek, sirnica,
zeljanica i krumpiruša) kaže, prodaju se 'kao lude'. Subotom kao specijalitet
nudi janjetinu s ražnja koju posebno vole Azijati.
„Što
su Meksikancima tacosi i Amerikancima hamburgeri, to su nama Bosancima ćevapi!“
kaže Omer za Fox News.
Restoran
na čijim zidovima vise slike Mostara, Sarajeva, Počitelja, Dubrovnika, stalno
je pun. Svaki dan samo za ručak, koji traje od 11 do 14 sati, kroz Cafe Pitu
prođe 150 ljudi. Omer je stoga otvorio još jedan manji restoran s istom ponudom.
Njegovo osoblje je multinacionalno.
„Latinosi,
Pakistanci, Srbijanci, Albanka koja je zadužena za pite, nekoliko Bosanaca.
Svakog ljeta dolaze nam mladi Hrvati koji onda tu rade tri do četiri mjeseca“
ističe Omer, te dodaje da je ključ njegovog uspjeha jednostavan - dobra hrana i
ljubazno osoblje.
U nastavku pročitajte Omerov recept za gulaš, a u našoj galeriji pogledajte fotografije iz restorana.
OMEROV
GULAŠ
SASTOJCI:
500
grama junetine - govedine od plećke ili vrata
2
glavice crnog luka
1
češanj češnjaka
5
malih gljiva šampinjona (isjeckanog)
začini:
sol, papar, vegeta,
crvena paprika
1
žlica brašna
1
goveđa kocka ili fant
margarin
za kuhanje
Priprema
:
Prvo
sitno isjeckamo luk, izrežemo meso na kockice i u jedan lonac sa debljim dnom
stavimo margarin za kuhanje. Kada se istopi i zagrije stavimo luk da se dinsta.
Kada je dobro omekšao stavimo crvenu papriku i sve dobro izmiješamo. Zatim
dodamo meso i nekoliko minuta sve skupa miješamo. Nakon toga jednu punu žlicu
brašna stavimo u sve to uz stalno miješanje oko pet minuta. Tada ulijemo vruću
vodu, začine i goveđu kocku.
Kada
gulaš provrije smanjimo temperaturu i protisnemo u to češnjak i gljive. Kuhati
na laganoj vatri oko sat vremena.
Serviranje
:
Gulaš
na ovakav način bude jako ukusan, a luk se jednostavno pretvori u sos.
Preporučam da se servira sa rižom ili dinstanim krumpirom uz malo kajmaka ili
vrhnja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.