Heribert Holz, njemački penzioner koji prikuplja pomoć za ljude u BiH

Radiosarajevo.ba
Heribert Holz, njemački penzioner koji prikuplja pomoć za ljude u BiH

Heribert Holz je neumoran. U ime Caritasa prošle godine prikupio je u Njemačkoj 185.000 eura i poslao u Bosnu i Hercegovinu. Tim novcem se, između ostalog, finansiraju grla mlade stoke za male bosanskohercegovačke poljoprivrednike, stoji u reportaži dnevnika Rheinische Post (RP).

Prošlogodišnje donacije od 185.000 eura premašile su iznos koji je Heribert Holz prikupio za BiH tokom 2014. Iako je zvanično u penziji, Holz je i dalje aktivan u Caritasu. Nimalo mu ne smeta to što njegove aktivnosti na kraju godine provjeravaju neovisni revizori koje angažira Caritas. 

"Za mene je vrlo važno da dobijem zvaničnu potvrdu o ispravnom radu, ali još važnije je da brojni donatori saznaju šta se dešava sa njihovim novcem", kaže Holz.

Pored mnogih pojedinačnih donacija, Holz pomaže dobrotvorne koncerte, privatne zakuske, prikuplja novac za nabavku ovaca za male bh. poljoprivrednike. Odabrane porodice dobiju po pet ovaca i jednog ovna što im je dovoljno da počnu novi život. Ovim i drugim projektima Heribert Holz "pomaže ljudima da pomognu sebi“.

Kao svijetli primjer svog truda, ovaj vitalni 73-godišnjak navodi primjer jedne bh. porodice koja nije vidjela nikakvu perspektivu u siromašnoj zemlji i razmišljala je o seobi u Njemačku. Donacijom malog stada Holz im je dao novu nadu. 

Na primopredaji donacije "cijelo selo se diglo na noge", a kada je svako od petero djece dobilo po jedno jagnje bilo je i dosta suza radosnica.

Heribert Holz – koji je prilikom posljednje posjete BiH bio u pratnji supruge Ursule i teologa Irmgarda i Rudolfa Wetha – situaciju u našoj zemlji opisuje kao dramatičnu.

"Ljudi su skoro u bezizlaznoj situaciji 20 godina nakon rata. Država je korumpirana, ima malo posla, neki moraju preživljavati sa 50-ak eura mjesečno. Razumljivo da budućnost sebe i svoje djece vide daleko od BiH", kaže Holz.  

Kako bi bio siguran da će se donacija koristiti namjenski, Holz tijesno surađuje sa bosanskim Caritasom i lokalnim svećenicima. 

Sa 25.000 eura podržao je ambulantu za pomoć bolesnim i starim osobama u dva bosanska gradića, 20.000 eura otišlo je narodnoj kuhinji u Zenici ("gradu sa 70 posto nezaposlenih") gdje se dnevno priprema 120 obroka za najsiromašnije stanovnike. To nije sve, 76 obitelji sponzorira sa po 25 eura mjesečno.

Heribert Holz je posebno ponosan na dva projekta koje je sâm započeo. Prvi je voćnjak poljoprivredne zadruge koji plodovima snabdijeva tvornicu za preradu voća i povrća. A drugi? Promocija malih farmi koje se, zahvaljujući modernizovanim mašinama i vlastitom marketingu, mogu uspješno nadmetati na tržištu.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije