Hasan Keranović: Ne želim da se tradicija zaboravi

Radiosarajevo.ba
Hasan Keranović: Ne želim da se tradicija zaboravi

Hasan Keranović iz Cazina mladi je svestrani umjetnik. Završio je srednju trgovačku školu, a kako je na birou, odlučio je svoje vrijeme i energiju posvetiti nečemu što ga čini sretnim i što će kako kaže doprinijeti njegovom okruženju.

Tako je Hasan prošle godine organizirao svoju samostalnu izložbu rukotvorina. Predmeti koje izrađuje napravljeni su od stakla, drveta, gume, plastike...


Hasan Keranović, FOTO: Bosnjaci.net

"Iskreno sam se počeo baviti tradicijom prije dvije godine. Moja ljubav prema našoj tradiciji je velika. Sve što radim prema tradiciji, radim  samostalno. Dakle nikada mi nije pomogla država ili općina. No, usprkos tome ja se i dalje trudim i ulažem mnogo energije", govori Keranović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

On kaže kako je sve počelo kao hobi, a tako je i danas. Ovakvi projekti za njega podrazumijevaju isključivo duhovno zadovoljstvo, no ne i materijalno.

"Mnogi prijatelji, rodbina, mediji su me podržali, jer upravo sam htio da otrgnem tradiciju od zaborava. Imao sam svoju samostalnu izložbu rukotvorina u Velikoj Kladuši, Cazinu te u Slunju u Republici Hrvatskoj, organizirao sam Krajiško sijelo, bio sam na mnogim seminarima, manifestacijama kulturno-umjetničkih društava, primao mnoge pohvale i zahvalnice. Ono što mi je bitno, jeste da su mnogi prepoznali moj rad i stoga se nadam da će u budućnosti rezultati mog rada biti još vidljiviji i priznatiji", kaže Keranović.

Životni san Keranovića jeste da napravi "seoski muzej starina". U muzeju bi se trebala naći bosanska kuhinja u starom ruhu, begovska soba i spavaća soba. A planirano je da preovladavaju vezeni predmeti koji su nekada korišteni u dekoraciji životnog prostora. Do sada je kaže prikupio sofru, prela, peglu na žar, dreš za pšenicu koji je star stotinu godina, sehare...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije