FOTO: Vrsni dječiji hirurg Paddy Dewan ponovo liječi djecu iz BiH

Radiosarajevo.ba
FOTO: Vrsni dječiji hirurg Paddy Dewan ponovo liječi djecu iz BiH
/ Foto: Facebook Kind Cuts for Kids

U Sarajevu ove sedmice boravi poznati dječiji hirurg iz Australije Paddy Dewan. Ovo je već treća godina kako ovaj humani liječnik dolazi u našu zemlju, te s timom stručnjaka s Klinike za dječiju hirurgiju KCUS liječi teško oboljelu djecu iz cijele BiH. Zahvaljujući toj suradnji, u Sarajevu se mogu uspješno operirati kompleksni slučajevi koji bi se, inače, trebali medicinski tretirati u inostranstvu. 

Profesor Dewan, inače redovan predavač na Univerzitetu u Melbournu, u svoje slobodno vrijeme putuje po mnogim državama svijeta i pomaže lokalnim liječničkim timovima u najkompliciranijim operacijama. Put ga je do sada vodio u Bangladeš, Papua Novu Gvineju, Šri Lanku, Mauricius. U sklopu humanitarne nevladine organizacije Kind Cuts for Kids, Dewan redovno obilazi Kosovo i Albaniju, kao i našu zemlju. 

Šta su njegovi motivi da putuje po svijetu i pomaže u ozdravljenju najtežih malih pacijenata, pitamo doktora Dewana: 

„Motivi su slični kao i kad sam, kao mladić, bio angažiran u dječijim kampovima kao koordinator za rekreaciju i sport. Tada sam radio s grupama djece s dijabetesom i svaki put bih osjetio satisfakciju u davanju. Kasnije, kada sam postao pedijatrijski hirurg, imao sam priliku da odem u Rusiju i pomažem nakon velike eksplozije voza, 1999. u oblasti Chelyabinsk. Većina pacijenata su patili od teških opekotina. Bila je to vrsta iskustva kada se nađete u novoj, nepoznatoj situaciji i u prilici ste da date najbolje od sebe. Uvijek postoji i potencijalni problem da s pacijentima i njihovim roditeljima, ne govorite isti jezik. Sve su to veoma izazovne situacije koje me motiviraju da radim ovaj posao i od sebe dajem najbolje, da koristim svoje vještine kako bih uistinu pomogao ljudima. Uživanje u davanju, tako bih definirao ono što me motivira", kaže poznati dječiji hirurg. 

Pitali smo ga i kako prevazilazi jezičku barijeru.

"Tzv. body language je veoma važan o smislu podrške tim ljudima u nevolji. Danas sam, npr. imao dva veoma teška slučaja, a nakon što sam obavio operacije, vidio sam majke te djece koje s velikom nadom u očima čekaju da vide moj izraz lica. Jedna od njih, vidjevši da iz sale izlazim iscrpljen, ali zadovoljan, samo je briznula u plač i zagrlila me, s olakšanjem. To je neponovljiv osjećaj. To je i najljepša nagrada koju možete dobiti za ovaj posao. 

Osim toga, pokušavam naučiti i ključne izraze koji su vezani uz određenu lokalnu kulturu. Mada, dok radim u operacionoj sali, jezička barijera praktično ne postoji, jer svi obično znaju svoj posao i u dvorani govorimo jezikom nauke", kaže doktor. 

Ali kako to da svoje slobodno vrijeme, svoje dane odmora, provodi na ovakav način? Uspijete li se ikada odmoriti, pitamo ovog humanistu. 

„Moj odgovor na to pitanje je – ako ste dobri u golfu, vi ćete golf igrati i tokom odmora. Ako sam dobar dječiji hirurg, zašto bih onda igrao golf (smijeh)“, kaže ovaj otac dvoje djece i suprug priznate radiologinje, koja mu se najčešće, kao stručnjakinja, pridruži u timu tokom njegovih humanih misija.“    

Smisao njegovih posjeta i ciljevi organizacije Kind Cuts for Kids, nisu samo teške operacije već edukacija lokalnog medicinskog osoblja. Njegovi ljubazni i dobri domaćini u Sarajevu - doktori Sadeta Begić, Kenan Karavdić, Zlatan Zvizdić i Nusret Popović, predvođeni šefom klinike za dječiju hirurgiju dr. Adnanom Muratovićem nastoje da svaki dolazak australijskog stručnjaka iskoriste za unapređenje uslova za liječenje specifičnih i kompleksnih pojedinačnih slučajeva za koje do sada u našoj zemlji nije postojala praksa.  

"Drago mi je da kroz moj posao mnogi medicinski stručnjaci u praksi mogu naučiti dosta. Vaš tim je izvrstan, a moj je cilj da jednoga dana prestane potreba za mojim dolaskom u Sarajevo jer će vaši ljekari biti dovoljno osposobljeni i opremljeni da sami rješavaju sve slučajeve", tvrdi Paddy Dewan, dječiji hirurg, fotograf amater i veliki prijatelj BiH. 

Razgovarala: Vesna Andree Zaimović, Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije