FOTO: Upoznajte Adnana Mačkovića, uspješnog Bosanca koji predaje u Kataru

Radiosarajevo.ba
FOTO: Upoznajte Adnana Mačkovića, uspješnog Bosanca koji predaje u Kataru

Adnan Mačković (30) jedini je Bosanac koji predaje na prestižnoj Qatar Leadership Academy u bogatom Kataru. Već četvrtu godinu predaje engleski jezik u akademiji koja školuje buduće diplomante i vojne službenike, piše agencija Patria.

"Od '90-ih godina u Kataru se dešava reforma u obrazovnom sistemu. Ovdašnja vlada mnogo ulaže u školstvo. Naročito su kvalitetne privatne akademije", kaže Adnan. 


Upravo je i on posao u Qatar Leadership Academy dobio nakon što je engleski jezik i književnost diplomirao na prestižnom američkom koledžu St. John's University u gradu Collegville.

Adnan je rođen u Mrkonjić Gradu. Ali, rodno mjesto napustio je '94. godine u posljednjem konvoju izbjeglica koje su od Vojske Republike Srpske pobjegli prema Travniku i Zenici. Adnan je tad imao tek devet godina. Još uvijek se, kaže, sjeća dana kada su četnici upali u njegovu kuću i odveli njegovog oca.

"Majka je uspjela brata i mene izbaciti kroz prozor, ali su njega uhvatili", kaže Adnan, dodajući da se na kraju i njegov otac uspio spasiti i prešao na stranu koja je bila pod kontrolom Armije BiH.

Nekoliko godina kasnije, Adnan će kao stipendista jedne međunarodne organizacije završiti prestižni američi koledž St. John's University, odakle su mu se otvorila vrata svijeta. Prvo je radio kao profesor engleskog jezika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a onda posao dobio u Kataru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije