FOTO: Sa suprugom i bebom živi u zaboravljenom selu kod Bratunca

Radiosarajevo.ba
FOTO: Sa suprugom i bebom živi u zaboravljenom selu kod Bratunca

Dvije porodice u selu Pirići, udaljeno 23 km od Bratunca, zaboravljene su od svih, osim nekoliko nevladinih organizacija, koje donose hranu za njih. U jednoj kući, koja je sagrađena od drveta, živi mladi Rijad Nočić, sa svojom suprugom i tek rođenim djetetom, piše NAP.

"Selo je pusto. Ponekad dođu ljudi preko vikenda, kada je ljeto, ali se zadržavaju kratko", kaže Rijad, dodajući da tišinu remeti tek glasanje divljih životinja. 

U selu je do '90-ih godina živjelo oko 70 porodica. Srpska vojska je tokom sukoba spalila kompletno selo, a najveći dio stanovnika je protjeran ili ubijen. Rijadova dva brata su također ubijena.

"To je jedan od razloga zbog čega sam se vratio u selo. Teško jeste, ali kada nisam imao priliku spasiti svoju braću od smrti, onda barem želim sačuvati mjesto gdje su rođeni i gdje su ubijeni", kaže Rijad. Za svoju porodicu i sebe uzgaja hranu, ali to često nije dovoljno, pa u pomoć priteknu nevladine organizacije. Malo novca koje Rijad uspije zaraditi, čuva kako bi platio režije i za suprugu i bebu.

"Volio bih da mogu uzgajati neke domaće životinje, ili se baviti nekim drugim poslom ovdje na selu. Ali, za sve to potreban je novac. Ja ga još uvijek nemam. Ali, siguran sam da ću uspjeti. Ja znam da hoću. Vjerujem u to", kaže Rijad.

Do Pirića vodi šumski put koji je neprohodan nakon svake kiše. Rijad je od lokalnih vlasti tražio nekoliko kamiona kamena kako bi barem donekle popravio put koji vodi do sela, ali pomoć nije dobio. 

Svi koji žele pomoći Rijadu mogu se javiti njegovom prijatelju na broj telefona 062 798 102062 798 102.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije