Emina Huskić: Čudo se desilo u Beogradu

Radiosarajevo.ba
Emina Huskić: Čudo se desilo u Beogradu

Mlada pijanistica Emina Huskić (1999) iz Sarajeva, sa tek napunjenih petnaest godina 28.februara ove godine pobijedila je na Šopenovom takmičenju u Beogradu i donijela pobjedu Bosni i Hercegovini.

''Takmičila se sa vrlo teškom konkurencijom. Njeno sviranje trajalo je 25 minuta i veliki je utisak ostavila na žiri i publiku. Jednostavno, taj njen nastup, neko se malo čudo desilo u Beogradu'', kazala je u izjavi za Fenu prof. Greta Šećerkadić, inače Eminina profesorica.

Šećerkadić je istakla da ovo takmičenje nije namijenjeno da bude drugih i trećih, ono je namijenjeno da bude samo pobjednik.

''Bilo je 18 kandidata, ograničen je bio i broj takmičara, Emina je pobijedila i to nije samo uspjeh Emine, nego je uspjeh Bosne i Hercegovine i ona zaslužuje pažnju javnosti'', rekla je Šećerkadić.

Dodala je da je to bio akademski program koji je bio veoma težak, a i sama koncepcija programa je bila teška.

Na ovom internacionalnom takmičenju, koje je održano u tri kategorije, dodjeljivana je samo jedna, pobjednička nagrada po kategoriji.

U II kategoriji, bilo je 18 učesnika i u navedenoj kategoriji Emina Huskić dijeli pobjedu sa Galinom Nikolin (Srbija).

Uz pobjedu je uvrštena i mini turneja stvorena kao koncept kontinuirane promocije mladih talenata kao i afirmisanje pijanista po gradovima Srbije i regiona ciklusom koncerata pod nazivom "Odjeci Šopen Festa", koji ljubiteljima Šopenovih nota omogućava da uživaju u izvođenju djela velikog kompozitora tokom cijele godine.

Žiri je bio sastavljen od internacionalnih, renomiranih pijanista i pedagoga.

Žiri je imao težak zadatak da od više od 40 učesnika dodijeli samo po jednu prvu nagradu u svakoj kategoriji, tako da su odlučivale nijanse u izvođenju.

Na koncertu pobjednika takmičenja i dodjela nagrada koji je održan 1. marta ove godine u Domu Vojske Srbije svečano su dodijeljene diplome i novčane nagrade pobjednicima takmičenja, kao i pohvale najuspješnijim takmičarima.

Daljnji planovi mlade bh. umjetnice je da se afirmiše na još mnogobrojnim regionalnim takmičenjima i takmičenjima širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije