Djevojčica koja sama brine o nepokretnom ocu dobila priliku da se školuje

Radiosarajevo.ba
Djevojčica koja sama brine o nepokretnom ocu dobila priliku da se školuje

Jeleni Mirjanić iz sela Gornji Podgradci kod Gradiške, koja se brine o nepokretnom ocu Novaku, biće ostvarena najveća želja da se upiše u srednju školu.

Zahvaljujući brojnim humanistima, koji su poslije pisanja "Glasa Srpske" o mukama porodice Mirjanić odlučili da im pomognu, za Jelenu i Novaka dolaze ljepši dani.

Ovoj četrnaestogodišnjakinji, koja je do juče mislila da zbog besparice neće moći nastaviti školovanje, javili su se humanisti iz cijelog svijeta spremni da joj pomognu u ostvarenju svojih snova, pa i više od toga.

"Život mi se promijenio za 180 stepeni. Zovu me dobri ljudi iz svih krajeva i nude nam pomoć i podršku. To mnogo znači i meni i mom ocu, jer vidimo da ipak nismo zaboravljeni", kaže Jelena ne skidajući osmijeh sa lica.

Mnogi nisu ostali ravnodušni na potresnu priču o samohranom ocu kojem se srce cijepalo dok je gledao kćerku kako obavlja teške muške poslove. Njena sudbina dirnula je i doktora Slavka Dunjića. On je obećao da će Jeleni obezbijediti stipendiju, a ona je juče posjetila njegov Specijalistički centar "Dunjić" gdje joj je uručena pomoć.

"Obećala sam da ću biti odličan učenik, a doktor Dunjić mi je rekao da bih poslije srednje škole mogla raditi u ovoj ustanovi", rekla je Jelena.

Ali, tu nije kraj lijepim planovima!

"Uskoro ću posjetiti porodicu i vidjeti kako medicinski možemo pomoći Novaku. Planiramo i da formiramo širi odbor s ciljem započinjanja projekta stambenog zbrinjavanja, a Jelenu ću pratiti kroz cijelo njeno školovanje", rekao je Dunjić koji je istakao da mu je drago što je djevojčica izabrala medicinu.

Akciji se priključio i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Goran Mitrović koji je Jeleni i Novaku poslao novčanu pomoć.

"Od butika "Kobra sport" dobila sam patike, trenerku, majice za mene i tatu. O tome sam ranije samo mogla da maštam. Pomoć stiže sa svih strana, ali mi je najdraže što ću nastaviti školovanje, a imam i obećanje da bismo mogli dobiti svoj krov nad glavom. Tako bi se mom ocu ostvarilo ono o čemu je sanjao dok je bio zdrav",  priča Jelena.

Novak ističe da je posljednjih dana bilo više do 200 poziva, a humanisti ih zovu iz svih krajeva i nude pomoć.

"Pitaju me šta nam je sve potrebno. Zovu nas čak i iz inostranstva. Ne znam kojim riječima bih opisao koliko sam srećan. Hvala svim dobrim ljudima", ističe Novak, srećan poslije mnogo, mnogo godina.

Njegova i Jelenina borba počela je onda kada je djevojčica sa samo pet godina ostala bez majke, a da nesreća ne dolazi sama osjetili su nekoliko godina kasnije kada je Novak nastradao radeći u šumi. Djevojčica se od tada brine o ocu i domaćinstvu, ali ne zapostavlja ni školu, pišu Nezavisne.

"I dalju ću nastaviti da pomažem tati, donosim drva, perem suđe, spremam ručak i sve što treba", priča Jelena.

Iako je Novak borac prve kategorije, on i Jelena nemaju nikakva primanja osim penzije koja je nešto veća od 200 KM, a pola od tog iznosa daju za stanarinu. Žive u trošnoj kućici, bez osnovnih uslova za život, ali to ne sprečava Jelenu da uči u hodniku i u dnevniku ređa samo četvorke i petice.

"Dok sam bio zdrav, imao sam cilj da sagradim kuću u kojoj bi Jelena imala svoju sobu, pa da može na miru učiti", rekao je Novak. Da se snovi, ipak, mogu ostvariti pokazaće humanisti koji su obećali da će kćerki i ocu sagraditi dom.

Skromnost    

Vlasnik butika "Kobra sport" Mićo Lukić ističe da mu je veoma drago što je dio akcije pomoći porodici Mirjanić.

"Danas smo ugostili Jelenu, uručili joj sportsku opremu koja joj se dopala i nadamo se da smo joj izmamili osmijeh. Takođe, u saradnji sa marketom "Fortuna" Jelena je dobila bon od 300 KM za kupovinu hrane i sredstava za higijenu. Ona je veoma skromna djevojčica i sve nas je oduševila", ističe Lukić.

Opština i dalje šuti  

Iako su ocu i kćerki pomoć ponudili mnogi humani ljudi, ne samo iz Srpske, već iz cijelog svijeta, opština Gradiška i lokalna Boračka organizacija i dalje ćute.

Iako je Novak borac prve kategorije, niko od predstavnika lokalne vlasti nije došao ni da ih obiđe, a kamoli da im pomogne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije