Dajana Đurić: Jedina dimnjačarka u BiH

Radiosarajevo.ba
Dajana Đurić: Jedina dimnjačarka u BiH

Dvadesetčetverogodišnja Dajana Đurić posljednjih dana prava je zvijezda ne samo u Brčkom, odakle dolazi, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini. O njoj se piše, priča, Dajani se divi. 

A kako i ne bi, jer Dajana je jedina dimnjačarka u Bosni i Hercegovini. Istovremeno, jedina je visokoobrazovana Romkinja u Brčkom. 

Kako je rekla za portal Radiosarajevo.ba, dimnjačarstvom se počela baviti od šeste godine prateći svoga oca. Tada je već znala koji je alat potreban da bi očistila kućni dimnjak ili centralnu peć.

Zbog ljubavi prema ovom poslu završila je i školu dimnjačarstva u Beogradu, te uporedo srednju Poljoprivredno-medicinsku školu u Brčkom.


Iako danas diplomirana ekologinja, Dajana ne planira napustiti dimnjačarstvo, jer "to je njen život", drukčije ne zna živjeti. Ali, ima planove za budućnost.

"Ovaj posao nikada neću napustiti. Ovo je moj život, drugačije ne znam živjeti. Ali, s obzirom na to da sam se školovala za ekologa i sada sam na master studiju, moj cilj je da imam svoj ekološki institut. Doduše, i tada bih radila ovaj posao i nastojala prenijeti svoje znanje onome ko bude želio da uči".

Njen zadatak je, kazala je, da bude dobar primjer mladima, pogotovo Romima.

Dimnjačarski radni dan traje mnogo više od osam radnih sati

Dajana ustaje u pola šest, pije prvu kafu i već od pola sedam čisti prve dimnjake. 

"U zimskom periodu čišćenje završavamo prije mraka, poslije čistimo peći i druge stvari... Radni dan završavamo oko 10 navečer. Tu su i hitne intervencije noću ili vikendom. Za nas nema odmora".

Dajana nema mnogo vremena za druženja i izlaske s vršnjacima, ali zato ima vremena za sport. Kada ne uči ili radi, ona trenira, i to fudbal. Ova vrijedna djevojka je kapiten ŽFK Lokomotiva iz Brčkog. 

"Žao mi je što nemam više vremena za treniranje i utakmice s ekipom, ali onoliko koliko imam vremena pokušavam ga korisno rasporediti."

Dajana nam je dodala i to da dimnjačar zaista donosi sreću. Kako je objasnila: "Ljudi moraju biti sretni nakon što im se očisti dimnjak i samim tim dom učini toplijim".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije