Cipele bh. dizajnerice na izložbi uz Louboutina, Diora i Pradu

Radiosarajevo.ba
Cipele bh. dizajnerice na izložbi uz Louboutina, Diora i Pradu

Bh. dizajnerica Tea Petrović putuje u Brooklyn na izložbu koja nosi naziv Killer Heels: The Art of the High-Heeled Shoe, a na kojoj će biti izloženo 160 artistički izrađenih cipela na visoku potpeticu koje sežu sve iz sedamnaestog stoljeća do sadašnjosti. Izložba će biti otvorena 10. septembra 2014. i trajat će do 15. februara 2015. godine.

Tea Petrović

Osim toga, naglasak će biti na modelima koji su vremenom dobili status ikone u svijetu cipela, pa će tako posjetitelji Brooklyn Museuma moći vidjeti i cipele na visoku tanku potpeticu u Ferragamo potpisu iz 1959. godine koje je nosila Marilyn Monroe, natikače od svile, metala i stakla koje je 1960. izradio Roger Vivier za House of Dior i štiklu-šešir koju je od vune dizajnirala Elsa Schiaparelli u periodu između 1937-1938 u saradnji s (ni manje ni više nego) Salvadorom Dalíjem.

Bh. dizajnerica Tea Petrović će se predstaviti s radom naziva Wings/Variations II koji je izabrala sama kustosica ove izložbe, Lisa Small. 

''Prošle godine u julu sam dobila sam poziv iz Brooklyn muzeja da učestvujem na izložbi 'Killer Heels: The Art of the High-Heeled Shoe'. Ova izložba će obuhvatiti preko 160 historijskih i savremenih cipela s visokom potpeticom i bit će podijeljena u šest tematskih cijelina; Revival and Reinterpretation, Rising in the East, Glamour and Fetish, Architecture, Metamorphosis, Space Walk. Velika je čast izlagati pored imena kao što su Manolo Blahnik, Chanel, Christian Louboutin, Alexander McQueen, Prada, Vivienne Westwood itd. tako da sam jako ponosna i uzbuđena što sam dobila ovakvu priliku'', ispričala je Tea za portal Modamo.info.


Ovo nije prvi put da Tein rad biva priznat i predstavljen kroz izložbe u inozemstvu. Naime, njene radove smo mogli vidjeti na prestižnih izložbama kao što su "Shoe Obsession", Museum at Fit / New York - 2013, "Stepping into the Limelight", Grassi Museum/Leipzig - 2013, "Shoes in Art and Design", Museum Villa Rot/Ulm - 2014.

Osim izložbe u Brookyln muzeju, Tea će ove godine učestvovati na još dvije izložbe. Krajem maja se otvara izložba pod nazivom 'Bags and Shoes' u Saarbrückenu na kojoj će umjetnica predstaviti pet radova, te a 18. juna učestvuje na izložbi 'SHOEting Stars. Shoes in Art and design' u Muzeju Hundertwasser u Beču, gdje će izložiti tri rada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije