'Bosnian/Art': Baltimore promoviše preko 20 bh. umjetnika

Radiosarajevo.ba
'Bosnian/Art': Baltimore promoviše preko 20 bh. umjetnika

Izložba pod nazivom 'Bosnian/Art', u okviru koje su predstavljeni radovi više od 20 umjetnika iz Bosne i Hercegovine, ovih dana privlači pažnju posjetilaca 'Rosenberg Gallery' u američkom gradu Baltimoreu.

Riječ je o projektu studenata 'Goucher' koledža i njihova dva profesora koji su tokom tri sedmice posjete BiH radili intervjue sa selektovanim umjetnicima, koji su potom dobili priliku da svoj rad predstave američkoj javnosti, javljaju Nezavisne.com.

Postavka je otvorena početkom novembra, a zainteresovani posjetioci imaju priliku da radove umjetnika iz BiH pogledaju do 5. januara naredne godine.

Priliku da izlažu u Baltimoreu dobili su Adela Jušić, Adela Nurković, Amer Kapetanović, Amir Husak, Borjana Mrđa, Damir Nikšić, Daniel Premec, Davor Paponja, Dejan Vekić, Đorđe Jovanović, Ella Gall & Kostja Ribnik, Ivan Hrkaš, , Muhamed Kafedžić Muha, Namik Kabil, Nela Hasanbegović, Nina Popović, Radenko Milak, Sandra Dukić, Slobodan Vidović.

Radovima 'Pod lupom' i 'Zatvoreno za javnost' predstavlja se i umjetnica Nela Hasanbegović iz Sarajeva.

Ona je pojasnila da su je mailom kontaktirali studenti 'Goucher' koledža koji su željeli da i njene radove uvrste u projekat 'Bosnian/Art'.

"Po dolasku u BiH napravili su intervjue sa svim umjetnicima i od novembra su radovi postavljeni u 'Rosenberg Gallery'", rekla je Hasanbegovićeva.


Dodala je da su studenti američkog koledža zajedno sa svojim profesorima odabrali radove za koje smatraju da daju najbolji presjek situacije u BiH, kako društvene, tako i umjetničke.

Radovi Hasanbegovićeve propituju strukturu funkcioniranja današnje kulture, identiteta, roda, umjetnosti, ali i društva u cjelini.

Banjalučki umjetnik Davor Paponja smatra da, s obzirom na to da naši umjetnici rijetko imaju priliku da izlažu vani, ovaj projekat je i više nego pozitivan korak za sve njih.

"U Baltimoreu je izloženo mojih 12 crteža iz serije 'Habitat', koje sam radio 2009. godine", rekao je Paponja.

Organizatori ove postavke će po zatvaranju bh. umjetnicima proslijediti fotografije, ali i medijske izvještaje, te informacije o posjećenosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije