'Bosanska' škola fudbala u Londonu

Radiosarajevo.ba
'Bosanska' škola fudbala u Londonu

Bosanskohercegovački fudbaler s londonskom adresom Haris Hodžić, bivši član engleskog kluba FC Watford, u predgrađu Londona otvora školu fudbala London - HH11 football academy, u kojoj će fudbalskoj vještini učiti dječake od šest do 16 godina.

Čitav svoj život proveo sam u fudbalu i sličnim školama, počeo sam u jednoj privatnoj akademiji ovdje u Hertfordshireu, tu su me zapazili skauti FC Watforda, gdje sam prošao sve njihove omladinske pogone i dogurao do prvog tima. Tako da znam kako sistem ovih škola funkcionira i šta očekuju treneri, a šta budući fudbaleri. U mojoj akademiji mladim igračima pružit ćemo mogućnost da svakodnevno treniraju pod stručnim nadzorom kvalifikovanih fudbalskih stručnjaka“, kaže Hodžić dodajući kako na početku planira igrati prijateljske utakmice protiv drugih akademija i profesionalnih klubova.

 

Međutim, od iduće sezone planirano je osnivanje vlastitih omladinskih timova i uključenje u redovna ligaška takmičenja.

Haris Hodžić je zbog administrativnih poteškoća trenutno bez kluba, čeka ljeto i prelazak u jedan drugoligaški tim. Ime kluba otkrit će na ljeto, kada sve administrativne prepreke bude prevaziđene. U međuvremenu nastupa za malonogometni tim LB Heart koji se takmiči u Drugoj engleskoj futsal ligi i predvodit će reprezentaciju Bosanaca i Hercegovaca iz Engleske na narednom prvenstvu bosanskohercegovačke dijaspore u futsalu koje će se održati u Ljubljani od 22. do 24. maja.

„Cilj ovog programa je da otkrijemo potencijalne talente, od njih napravimo kvalitetne igrače i onda da ih preporučimo profesionalnim klubovima na daljnje usavršavanje. Dogovorili smo tijesnu saradnju sa skautima i trenerima iz engleskih klubova Watford, Stevenage, Northampton, Coventry, te s još nekim evropskim klubovima. Također, tokom mog boravka u domovini i igranja u BiH Premijer ligi uspostavio sam odličnu saradnju s Rudarom iz Prijedora i Olimpikom, tako da imamo u planu i pravljenje konekcije za talente iz Bosne i Hercegovine koji žele da se nađu na radaru ovdašnjih klubova“, kaže Hodžić ističući kako će u akademiji raditi i bivši hrvatski omladinski reprezentativac Milan Krmpotić, koji je u karijeri nosio dresove nekoliko hrvatskih, čeških i slovačkih timova.

„Posebnu pažnju obratit ćemo na talentovane mlade fudbalere s Balkana koji žive u Londonu i njegovoj okolini, jer nam je želja da pomognemo u pronalsku potencijalnih reprezentativaca i preporučimo ih njihovim reprezentativnim selekcijama“, poručuje Hodžić.

Zainteresirani polaznici akademije mogu se javiti na Facebook grupu: HH11 football academy.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije