Bosanka u Americi putem interneta prikupila više od 60.000 dolara za BiH

Radiosarajevo.ba
Bosanka u Americi putem interneta prikupila više od 60.000 dolara za BiH

Širom svijeta, a posebno među građanima porijeklom iz BiH, traju akcije prikupljanja pomoći za poplavama ugrožene građane Bosne i Hercegovine.

Jednu takvu akciju organizirala je i Amina Nuhanović, porijeklom iz Rogatice u BiH, a koja živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).

Putem internet stranice gofundme.com, na kojoj se mogu pokrenuti inicijative za pomoć, pokrenula je akciju za prikupljanje novčane pomoći za poplavama pogođene stanovnike BiH.

Amina (27) je došla na ideju da pokrene akciju pomoći za BiH pod nazivom "Bosnia flooding fund 2014", u kojoj je do sada prikupljeno oko 60.000 dolara, odnosno oko 86.000 KM.


"Cijela ideja je počela u gradu Des Moines u američkoj državi Iowa. Zamislili smo da to bude akcija na koju bi se odazvali samo ljudi porijeklom iz BiH, koji žive u tom američkom gradu. Željeli smo da na ovaj način pomognemo narodu u BiH koji je u vrlo teškoj situaciji nakon poplava", rekla je Nuhanović, dodajući kako je pokrenula akciju preko interneta jer je jednostavno nekako željela pomoći BiH i Bosancima:

"Pokušala sam da organiziram prikupljanje donacija za Bosnu koje bi narodu pomogle u ova teška vremena kada počinje obnova svega onoga što je porušeno u poplavama koje su se desile u toj zemlji".

Ipak, napominje da se obična akcija pomoći proširila u druge američke države, ali i u Evropu odakle su mnogi donirali novčana sredstva za poplavama pogođene gradove u BiH.

"Odziv na našu akciju je bio ogroman i cijela akcija se proširila u mnoge mjesta i gradove, čak i u Evropu i Kanadu, odakle su mnogi građani iz BiH ali i strani državljani učestvovali u doniranju novca za BiH", istaknula je Nuhanović za AA.

Na internet stranici na kojoj je pokrenula akciju pomoći napisala je kako je bitno da se što prije prikupi novac za BiH pa, kako navodi, "makar to bio i jedan dolar".

"U Bosni su mnoge ulice, zgrade i kuće totalno uništene. Mnoge porodice su evakuirane uz svojih domova i oni trebaju našu pomoć kako bi mogli kupiti hranu, odjeću i ostale potrepštine. Molim vas, donirajte koliko možete, pa makar to bio i jedan dolar, jer će to sigurno mnogo pomoći narodu u BiH koji su ostali bez krova nad glavom", navela je Nuhanović.

Akcije prikupljanja pomoći za stradale u poplavama u BiH organiziraju se i u Austriji, Sloveniji, Njemačkoj, Holandiji, Švedskoj, Danskoj, Belgiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Švicarskoj i još mnogim državama u svijetu.

Pozivamo čitatelje portala Radiosarajevo.ba da nam putem e-mail adrese (redakcija@radiosarajevo.ba) ili Facebook stranice šalju fotografije poplavljenih područja širom Bosne i Hercegovine, kao i informacije o stanju na terenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije