Bosanac najmlađi političar u Holandiji

Radiosarajevo.ba
Bosanac najmlađi političar u Holandiji

Najmlađi kandidat na proteklim općinskim izborima u Holandiji bio je jedan - Bosanac. Iako je Mehmed Tuhčić (18) rođen u Holandiji, otac mu je iz Diviča kod Zvornika. 

Kako piše Dnevni avaz, na izborima je bio kandidat lokalne Liberalne narodne partije (Liberale Volkspartij Roermond). Dijete je bh. izbjeglica, protjeranih iz Podrinja

Mehmed je rado ušao u politički ring jer ga je odmalena, kako kaže, politika zanimala. Iako je stranka osvojila 10 mandata, nije ušao u Vijeće (bio je 15. na listi), ali ga čeka angažman u općinskim komisijama pa je ipak, kako nam je kazao, zadovoljan.

"Od početka ekonomske krize 2008. godine primijetio sam da Holandija ide nazad. Mogao sam uraditi dvije stvari: poput većine stajati postrani ili se aktivno uključiti u politiku. Izabrao sam ovo drugo", kaže Tuhčić, zvanično član dvije stranke, vladajuće VVD te LVR, lokalne varijante iste stranke. 

Smatra da mu je LVR odlična škola kako bi u budućnosti isto napravio i na državnom nivou, a veoma je zadovoljan prijemom u stranci. Od oktobra će Mehmed biti student na "Evropskim studijama" u Mastrihtu.

"Stranačke kolege dolaze često iz međunarodnih firmi i imaju intenzivne kontakte s ljudima diljem svijeta. Prihvaćen sam po mojim sposobnostima i vrijednostima, a ne po porijeklu ili vjeri", zadovoljan je bh. talent na holandskoj političkoj sceni, a želja mu je intenzivirati kontakte Rurmonda s gradovima u BiH, posebno na ekonomskom planu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije