Besim Šabanović u 75. godini upisao fakultet

Radiosarajevo.ba
Besim Šabanović u 75. godini upisao fakultet

Penzioner Besim Šabanović (76) iz Tuzle, uspješan je brucoš Poljoprivrednog fakulteta iz Istočnog Sarajeva, Odjeljenje u Bijeljini i ,vjerovatno, najstariji student u Bosni i Hercegovini i regionu. 

Šabanović, inače rođeni Banjalučanin, živio je i radio u Banovićima na održavanju rudničke mehanizacije gdje je završio srednju mašinsku školu. Poslije rata u ovom rudarskom mjestu počeo se baviti ratarstvom i stakleničkom proizvodnjom povrća, a najviše voli rad u voćnjaku, piše Avaz.ba.

"Kolega Fahrudina, s kojim sam radio, rekao mi je da bi bilo dobro da za svoje znanje imam i potvrdu, pa me nagovorio da se zajedno upišemo u Poljoprivrednu tehničku školu u Bijeljini. U početku sam se nećkao, jer sam već davno bio završio jednu srednju školu. Upisao sam se, ali me Fahrudin prevario. Kazao mi je da njegov mozak više ne može pamtiti i da nema strpljenja za učenje", kaže Šabanović, koji nakon položenog ispita iz Biologije, ovih dana uči lekcije iz Neorganske hemije.

Fakultet je vanredno upisao prošle godine. Iz Tuzle u oko 60 kilometara udaljenu Bijeljinu putuje automobilom. 

"Kada je magla, idem autobusom, jer ne želim voziti, iako me vid dobro služi. Ne propuštam predavanja, osim ako sam bolestan. U početku su studenti, ali i pojedini profesori mislili da sam predavač. Profesori su mladi stručnjaci i drago im je što sam među njima. Sjedim u prvom redu u amfiteatru i uživam slušajući svaku riječ. Profesori mi pomažu, jer vide da imam poleta", kazao je Šabanović i poljubio udžbenik iz Matematike.

Vrijeme do početka ispita provodi u razgovorima s višestruko mlađim kolegama.

"Razmjenjujemo mišljenja o mogućim ispitnim pitanjima, pričamo o tome ko je šta i koliko učio. Odemo negdje nešto pojesti i izađemo na ispit", opisuje Besim svoje studentske dane.

Svakome će, kaže Šabanović, rado objasniti nešto o uzgoju voća i povrća.

"Besplatno ću pomoći svima, naravno, ako znam odgovore. Za svaku sam voćku odgovoran, kao što je ljekar odgovoran za dijete. Dati suprotan lijek je i grehota i sramota. Ja ću, ako me zdravlje posluži, za koju godinu biti diplomirani agronom", kazao je ambiciozni Šabanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije