Asmir Begović za Radiosarajevo.ba: O Stokeu, domovini, Edinu Džeki i Brazilu

Radiosarajevo.ba
Asmir Begović za Radiosarajevo.ba: O Stokeu, domovini, Edinu Džeki i Brazilu

Asmir Begović jedan je od najvećih aduta fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine na predstojećem premijernom mundijalskom nastupu u Brazilu. Stasiti Trebinjac nikada nije zakazao: za naš nacionalni tim brani s mnogo emocija, a uz sjajne odbrane posljednjih nekoliko sezona, dospio je na vrh liste želja brojnih klubova, čak i onih najvećih.

Samo je pitanje vremena kada će napustiti Stoke City premda on, skroman kao i uvijek, o transferu ne želi govoriti. 

Asmir Avdukić: Kako ne razmišljati o Brazilu?

Iz poštovanja prema klubu koji ga je afirmirao i učinio velikim, uvijek naglašava da će upravo vodstvo ovog premijerligaša odlučiti da li će i kada, on napustiti klub.

''O novom klubu ne razmišljam''

S Asmirom Begovićem razgovarali smo o sezoni na izmaku, reprezentaciji i naravno - Mundijalu.

Počeli smo pitanjem o transferu.

''Teško je o tome govoriti u ovom trenutku. Imali smo solidnu sezonu ovdje u Stokeu, ali ja sam maksimalno skoncentrisan na njen završetak. Želimo do kraja odigrati u istom stilu. Uz to, slijedi Svjetsko prvenstvo i želim se fokusirati na ono što nas čeka u Brazilu'', priča nam Zmaj uz priznanje da interes onih najvećih - godi.

''Uvijek kažem da je lijepo čuti da se za tebe zanimaju veliki klubovi, ali u ovom trenutku ja sam igrač Stokea i da se nešto dešava, moralo bi se dešavati preko kluba. Meni je u Stokeu lijepo, klub je dobar, navijači su sjajni. Naravno, svi mi želimo napredovati u karijeri, tako i ja, ali ne opterećujem se klubovima u ovom trenutku. Imamo mnogo važnijih stvari da razmišljamo o njima, prije svega Svjetsko prvenstvo'', dodaje Begović u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Pedesetak dana uoči leta za Brazil, naš najbolji golman ne krije da svakodnevno razmišlja o Mundijalu. Bit će to, zašto ne reći, kruna jedne uspješne karijere koja tek treba dočekati svoje najbolje dane.

''Kako vrijeme prolazi, sve više razmišljam o tome. Pokušavam ostati fokusiran na utakmice u Premier ligi, ali naravno da svi mi polako razmišljamo o Mundijalu. Za sve nas je ovo veliki trenutak, i svi jedva čekamo da prvenstvo počne. Svi mi želimo napraviti što je moguće više. Ne sumnjam da će svi dati i zadnji atom snage da na SP-u napravimo najbolji mogući rezultat. Ovo je turnir, za nas još i prvi, a na takvim takmičenjima nikad ne znate šta se može desiti. Moramo se fokusirati na utakmice grupne faze, uraditi sve da prođemo dalje, a onda je sve moguće'', naglašava Begović.

Druženje s Džekom

Atmosfera u nacionalnom timu je dobra. Naš sagovornik na redovnoj je telefonskoj liniji s većinom saigrača iz reprezentacije. S nekima se, pak, s vremena na vrijeme i vidi.

''Naravno, uvijek se čujem s prijateljima iz reprezentacije. Edin (Džeko, op.a.) je tu blizu, često se i vidimo, koliko nam obaveze dozvoljavaju. Svi jedva čekamo da pripreme počnu i da se ponovo vidimo'', kaže Hercegovac.

Već je pomalo zaboravljena priča, ali uvijek je lijepo sjetiti se kako je Begović stigao u naš nacionalni tim. On je, naime, odrastao u Kanadi, nastupao je za omladinske selekcije ove zemlje, ali kad je došlo vrijeme za velike odluke - nikakvih dilema nije imao.

''Od trenutka kada sam dobio poziv u reprezentaciju Bosne i Hercegovine, nisam se dvoumio. Uopšte nije bilo teško. Presudila je želja da predstavljam svoju i domovinu svojih roditelja. Danas zaista uživam igrati za reprezentaciju, tim više što smo napravili veliki uspjeh'', zaključuje Asmir Begović na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba.

Pratite sportsku rubriku portala Radiosarajevo.ba na Facebooku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije