Anesa Kajtazović - kandidatkinja za Kongres SAD

Radiosarajevo.ba
Anesa Kajtazović  - kandidatkinja za Kongres SAD

Već smo pisali o Anesi Kajtazović, rođenoj Bišćanki koja ostvaruje zavidnu karijeru u političkom životu SAD. 

Anesa je kao izbjeglica u Americi završila koledž za tri godine, potom dva fakulteta i sa svoje 24 godine postala najmlađa izabrana žena u američkom političkom životu.

Danas, sa svojih 27 godina, Anesa je poslanica parlamenta američke savezne države Iowe, a trenutno vodi kampanju za mandat u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država. Ukoliko bude izabrana na izborima ove godine, postat će prva žena iz savezne države Iowa ali i prva Bosanka u američkom Kongresu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nedavno je na svome Twitter profilu napisala kako se ne stidi svoje prošlosti napominjući kako je u SAD stigla iz Bosne i Hercegovine u kojoj se tada vodio strašan i krvav rat.

“Došla sam u Ameriku sa svojom porodicom prije 17 godina, bez igdje ičega osim nada i snova”, napisala je ova mlada djevojka, ali već vrlo uspješna u političkoj karijeri.

Inače, ova rođena Bišćanka s 24 godine je ušla u parlament Iowe, a sada, četiri godine kasnije, već je duboko u kampanji za člana američkog Kongresa iz redova Demokratske partije.

“Kada sam imala 10 godina moja porodica i ja smo dobili svoju drugu životnu šansu dolaskom u SAD iz ratom porušene Bosne. Odrastajući naučila sam vrijednosti napornog rada gledajući svoje roditelje kako oboje rade po dva posla”, navodi Kajtazović na svojoj internet stranici.


Na svojoj stranici poručuje potencijalnim američkim glasačima da ona odlično razumije izazove s kojima se većina Amerikanaca suočava. Kaže kako u svome karakteru nosi vrijednosti srednje klase za koju smatra da zaslužuje mnogo bolju poziciju u američkom društvu.


Ranije je tokom druženja s predstavnicima bh. zajednice u SAD-u kazala da nije dijete milionera, već da potječe iz prosječne bosanske porodice, koja se upornim radom trudi da uspije u SAD.

Ako bude izabrana za člana američkog Kongresa iz redova Demokrata, Anesa bi postala jedna od najmlađih predstavnika koji su ušli u Kongres u historiji SAD-a, navodi agencija Anadolija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije