Amar Šapčanin, budućnost bh. plivanja

Radiosarajevo.ba
Amar Šapčanin, budućnost bh. plivanja

Amar Šapčanin iz Sarajeva je prvak Bosne i Hercegovine u plivanju u čak pet disciplina. Ovaj 14-godišnji Sarajlija je na državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine u plivanju koje je održano krajem marta osvojio čak pet zlatnih medalja.

Pri tome je Amar postavio nekoliko državnih rekorda, na 50 i na 100 metara prsno. Jedan od tih rekorda bio je star 14 godina.

Osim medalja koje je osvojio na državnom takmičenju, Amar osvaja medalje i na plivačkim mitinzima u regionu i Evropi. Tako je Amar s mitinga u Austriji u našu zemlju donio tri zlatne medalje, dok je s hrvatskog mini Grand Prixa donio dva zlata.

"Posljednjih mjeseci smo se intenzivno pripremali za državno prvenstvo, a to se isplatilo kada je Amar osvojio zlato u pet disciplina: 50 m prsno, 100 m prsno, 100 m mješovito, 400 m mješovito i 50 m slobodno. Inače, Amar je plivanje počeo trenirati 2008. godine i svaki dan treniramo najmanje sat i pol, nekad i dva", rekao nam je Amarov plivački trener, Evelin Avdić.

Amar je inače odličan učenik Osnovne škole Safvet-beg Bašagić, a osim plivanja trenira i fudbal.


Evelin Avdić i Amar Šapčanin

"Jako sam ponosan na njega i na ovo što je ostvario u ovo kratko vrijeme. Naročito zato što, osim plivanja, trenira i fudbal u Željezničaru. Direktorica njegove škole Lejla Dizdarević ima veliko razumijevanje prema Amaru i zahvalni smo joj što nam je uvijek izlazila u susret", priča za Radiosarajevo.ba Amarov otac, Adnan Šapčanin.

Kako nam je rekao i Amar, njegov ritam života nije nimalo lagan jer skoro svaki dan izađe iz kuće u 7 ujutro, vrati se tek oko osam uvečer, a tek onda slijedi učenje.

"Druženja s vršnjacima moraju čekati vikend. Ipak, zadovoljan sam svim uspjesima koje sam postigao. Moram priznati da ni sam nisam očekivao da mogu sve ovo osvojiti, a nadam se da će mi naporan rad, treninzi i uspjesi otvoriti put ka učešću na Olimpijadi", kazao nam je Amar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije