Akcija: Podržite mlade nade!

Radiosarajevo.ba
Akcija: Podržite mlade nade!

Redakciji portala Radiosarajevo.ba javio se Mirza Ahmethspahić, učenik trećeg razreda Internacionalne škole u Sarajevu, koji zajedno sa drugom Amarom Hadžagićem radi na projektu sa kojim učestvuju na Internacionalnom takmičenju iz hemije.

Mirza kaže da je riječ o projektu sa kojim žele što bolje predstavljanje Bosne i Hercegovine i njihove škole.

Ideja projekta je da se pomoću određenih algi, chlamydomonas reinhardtii, napravi hidrogen kojim bi se pospješio rad motora, odnosno kako bi se motor sa dizelskim ili benzinskim pogonom konvertovao na 'hidrogenski' princip rada.

Mirza smatra kako su dobiti od ovog projekta višestruke.

Takmičenje u Keniji

„Sa ekonomske strane Bosna i Hercegovina bi manje zavisila od drugih zemalja imanje se zaduživala za prirodna bogatstva. U ovom slučaju imali bismo svoje vlastito gorivo, koje bi čak mogli izvoziti u strane države. Samim tim poboljšavamo ekonomiju nase države. Prilikom ispuštanja gasova, ne zagađuje se okolina, jer se samo stvara vodena para. Kao što svi znamo stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini iznosi preko 40 posto. Naša zemlja je jedna od rijetkih evropskih zemalja koja je bogata zelenim površinama. Umjesto uništavanja tih površina i izvoza u strane drzave sa minimalnim procentom profita, može iskoristiti ove površine za gradnju novih farmi na kojima bi se uzgajale alge, a samim tim otvorila bi se i nova radna mjesta“, kaže Ahmetspahić za Radiosarajevo.ba.

Međutim, takmičenje na koje Ahmetspahić i Hadžagić trebaju da idu održava se Nairobiju, u Keniji, od 29. aprila do 8. maja ove godine, a putni troškovi nisu zanemarivi.

„Kao što znate naša država ne ulaže, a još manje pospješuje mlade da učestvuju u ovakvim projektima, odnosno, takmičenjima na svjetskom nivou. Stoga sve putne troškove snosimo sami. Ovom prilikom obraćamo se svima koji mogu da budu sponzori. Pomozite onoliko koliko ste u mogućnosti da nam pomognete sa financijske  strane“, zaključuje Ahmetspahić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije