Zoran Predin za Radio Sarajevo: Prva pjesma Lačnog Franza koja nije na slovenskom

Radiosarajevo.ba
Zoran Predin za Radio Sarajevo: Prva pjesma Lačnog Franza koja nije na slovenskom

Zoran Predin je legendarni slovenski kantautor i frontmen Lačnog Franza, koji je u aprilu najavio turneju kultnog benda po Bosni i Hercegovini. Promovirana je i nova pjesma Ja vraćam sunce u svoj dan - prva numera Lačnog Franza koja nije na slovenskom.

Bila je to prilika da razgovaramo sa Zokom o bivšim i sadašnjim vremenima...

"Oto Rimele i ja smo napravili Lačni Franz 1979. godine. Počelo je na Pohorju, bili smo u nekoj planinarskoj kućici, on je bio sa svojim društvom s gitarom, ja sam bio sa svojim društvom, nama je nestalo pića pa smo otišli k njima da uzmemo piće, pozajmio sam gitaru od njega i onda je on meni rekao da ima bend i da je pjevač otišao u JNA. Primljen sam u bend i brzo sam preuzeo vlast (smijeh), promijenio ime benda, i tako smo Oto i ja napravili Lačni Franz. On je sada uspješan slikar u evropskim okvirima, predaje na akademiji, i tako. Zvali smo ga da snimi s nama poneki solo na novom albumu i uradimo koji promotivni koncert. I pristao je, ali za sada je ostalo samo na tome (smijeh)."

Jedna od prvih nagrada koju je Lačni Franz dobio je Sedam sekretara SKOJ-a, 1981. godine. Nagrada se dodjeljivala za najveća postignuća mladih stvaralaca u bivšoj Jugoslaviji…

"To je bilo, čini mi, se zbog albuma Ikebana… bili smo jako zbunjeni, došli smo u Zagreb na dodjelu, ali nismo znali ko su bili ti sekretari, pa smo mislili da će nas pitati da ih nabrojimo (smijeh), te smo se podučili o njima. To je bila O.K. nagrada, kada pogledaš ko ju je sve dobio (Marko Brecelj, Pankrti, EKV, Leb i sol, op.a.), u finom smo društvu…

Nagrade su bile treća faza tadašnjeg tretmana alternativnih bendova… prva faza je faza zabrane. Nas su htjeli zabraniti zbog toga jer smo imali riječ ”lačni”, što znači gladni, a u Jugoslaviji nije bilo gladnih. Imali smo i “Franz” sa “Z”, što je okupatorsko slovo. Druga faza je bila ignorancija, nije vas bilo nigdje u medijima. A treća faza je bila faza nagrada i tapšanja po ramenima, kao – čekaj, pa on je naš, mi njega znamo."

Ostatak razgovora s Predinom poslušajte ovdje...

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije