Zaim Muzaferija: Sporedni, a glavni

Radiosarajevo.ba
Zaim Muzaferija: Sporedni, a glavni

"O, dragi moj, moja profesija, zanimanje, moj osnovni hljeb je škola. Ja sam bio profesor njemačkog i francuskog jezika. Francuskog kratko, ali kao profesor njemačkog sam otišao u penziju '89. To je bilo moje glavno zanimanje i moj hljeb. Nije kakav, zna se, prosvjeta nikad nije plaćena prema onome koliko se od nje očekuje da odgaja buduće naše predsjednike i generale. To sam radio uporedo s filmom, ali ja nikada nisam dozvolio da se zbog mog odsustva iz škole izgubi ma ijedan čas. Uvijek bih našao zamjenu koju bih sam platio. To s ponosom govorim, da nisam izgubio ni jedan čas u čitavom tom periodu od tih dvadesetak godina koliko sam bio profesor." (Zaim Muzaferija, magazin Dani, 2001. godine)

Zaim Muzaferija rođen je u Visokom 9. marta 1923. godine. Jedan je od najznačajnijih bh. televizijskih, filmskih i pozorišnih glumaca, a svoj glumački rad započeo je još kao gimnazijalac, kada je radio kao „šaptač“. U svom rodnom gradu, u Amaterskom pozorištu Visoko, režirao je oko osamdeset pozorišnih komada nakon što se opredijelio za režiju.

Prvu profesionalnu ulogu ostvario je 1961. godine u filmu Veljka Bulajića Uzavreli grad, a njegova glumačka karijera pretežno je protekla u epizodnim ulogama koje su ostavljale dublji trag nego neke glavne uloge. Do uloge u Uzavrelom gradu došlo je slučajno pričao je Muzaferija

„Bulajićev asistent je tražio statiste za film Uzavreli grad, a ja sam bio pozvan da mu predložim neke ljude. Međutim, on je sve vrijeme gledao u mene i pitao me bi li ja došao u Zenicu da me vidi Bulajić, pa ako šta bude, bude. Mene je to odmah zaintrigiralo, premda do tada nisam ni pomišljao na film. Kakav film? To je za mene bilo nešto daleko, neki sasvim drugi medij. Odem ja tako u Zenicu, Bulajić mi da ulogu i ja iste te godine u Puli dobijem specijalnu nagradu.“

Junaci bez ulica: Zaim Muzaferija

Igrao je uglavnom rustične likove plemenite naravi, a posebno su se isticale nagrađivani filmovi  Praznik (1967) Đorđa Kadijevića i Mali vojnici (1968) Bate Čengića.

Muzaferija je često izdvajao uloge u filmovima Žena s krajolikom Ivice Matića i TV-dramu Ovo malo duše Ademira Kenovića kao filmove u kojima je glumio, a koje uvijek može pogledati. Još neke od značajnih s i uloge u filmovima Kuduz, Gluvi barut, Otac na službenom putu, te Savršeni krug, što mu je ujedno i posljednji film. 

Muzaferija je imao samo tri glavne uloge na filmskom platnu. Kod Lordana Zafranovića glumio je u filmu Kaja, ubiću te, i naslovnu ulogu u filmu Gosti i radnici. Kod Bate Čengića glavnu ulogu imao je u filmu Jagoš i Uglješa.

Posebno zanimljive glumačke kreacije ostvario je u pozorišnim predstavama na scenama širom Bosne i Hercegovine - Hasanaginica Alije Isakovića, Mustafe Nadarevića i Nijaza Alispahića, zatim Derviš i smrt Meše Selimovića - u režiji Nijaza Alispahića, te Hamdibeg Harisa Silajdžića i Šehid Zilhada Ključanina.

Ovaj doajen bh. glumačke scene preminuo je 5. novembra 2003. godine, nakon duge i teške bolesti u krugu porodice u rodnom Visokom.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije