Zaim Muzaferija: Filmovi u kojima je volio glumiti (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Zaim Muzaferija: Filmovi u kojima je volio glumiti (VIDEO)

Glumačka karijera Zaima Muzaferije pretežno je protekla u epizodnim ulogama, ali one su ostavljale dublji trag nego neke glavne uloge. Igrao je uglavnom likove plemenite naravi, što mu je pomoglo da postane omiljeni glumac kod publike. 

Ovo malo duše, TV drama Ademira Kenovića, jedno je od djela koje je i za samog Muzaferiju imalo poseban značaj, te je rekao da je riječ o filmu kojeg uvijek može pogledati.

Još jedan film koji je Muzaferija izdvajao bio je i film Žena s krajolikom Ivice Matića.


Nagrade i priznanja

Njegova glumačka karijera obilježena je brojnim nagradama i priznanjima, a prvo je došlo odmah nakon njegovog pojavljivanja u filmu Veljka Bulajića Uzavreli grad. Za ulogu u tom filmu nagrađen je specijalnom nagradom na festivalu u Puli.

Kako je vrijeme odmicalo, tako su se nizale i nove nagrade, a na istom festivalu je nagrađen Zlatnom arenom za svoju ulogu u filmu Stanica običnih vozova iz 1990. godine Nenada Dizdarevića.

Ipak, posebna ostaje prva nagrada koju je ikada dobio na Prvom festivalu amaterskih pozorišta BiH u Travniku, i to za režiju predstave Dnevnik Ane Frank.

Posebno priznanje ovom velikom glumcu odato je nakon njegove smrti, kroz realizaciju manifestacije Dani Zaima Muzaferije. Od 2003. godine ova manifestacija se redovno održava, a u sklopu nje se održavaju promocije, razne izložbe, pozorišne predstave, okrugli stolovi te premijere najnovijih filmskih uradaka u Visokom.


Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije