VIDEO: Boško Jović - gitarista koji razumije sevdah

Radiosarajevo.ba
VIDEO: Boško Jović - gitarista koji razumije sevdah
/ Boško Jović, oficijelna fotografija

Šira javnost upoznala je Boška Jovića kao instrumentalistu koji je unio zvuk klasične gitare u umjetničku interpretaciju sevdaha Amire Medunjanin i zajedno sa ovom pjevačicom plemenitost naše muzičke tradicije predstavio cijelom svijetu. 

Ovaj klasično školovan gitarista iz Zenice, inače radi kao profesor gitare u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu i koncertni umjetnik. 

Njegov novi samostalni projekat vezan je za predstavljanje gitare kao instrumenta koji može iskazati emociju sevdalinke i drugih lirskih oblika tradicionalne muzike Balkana. Album će sadržavati deset instrumentalnih kompozicija koje na nov način odslikavaju duh tradicionalne muzike. U razgovoru za Radiosarajevo.ba Boško kaže: 

"Prve reakcije na ove kompozicije su čuđenje - da niko uz mene ne stoji i ne pjeva. Tonci u studiju su me pitali ko će od pjevača učestvovati na albumu, ne vjerujući da sevdah može biti izveden i kao instrumentalna forma. Ali može. To dokazuje i iskustvo koje sam stekao sa Edinom Karamazovim sa kojim sam odsvirao nekoliko tema na koncertu i doživio izuzetan prijem kod publike". 

Svoju klasičnu gitaru Boško svira prstima te se, u tom smislu, i njegove obrade tradicionalnih pjesama mogu posmatrati i kao djela klasične muzike. Na zadovoljstvo gitarista, izdavanje CD-a pratit će i zbirka nota

Prve dvije kompozicije sa albuma već su snimljene, a jedna od njih dobila je i svoj video, baziran na pjesmi 'Ajde da li znaeš'. Uživajte u plemenitim zvucima Boškove gitare:  

      

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije