Vera Jovanović: Etnička diskriminacija u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Vera Jovanović: Etnička diskriminacija u Sarajevu

U Kantonu Sarajevo u javnim službama zaposleno je više od 96 posto Bošnjaka, a počevši od institucija Federacije BiH do sarajevskih opština, zanemarljiv je broj Srba i Hrvata, izjavila je predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH Vera Jovanović.
 
Jovanovićeva je rekla da je diskriminacija prisutna i u oblasti socijalnih prava, te naglasila da je problem i neodgovarajući obrazovni sistem, odnosno postojanje segregacije u školstvu.
 
Osvrnuvši se na odluku ministra obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emira Suljagića da ocjena iz vjeronauke ne ulazi u ukupni prosjek ocjena, a koju je podržao Helsinški komitet, ona je naglasila da zakon jasno ukazuje na to da izvođenje nastave vjeronauke u školama ne smije dovesti do nejednakog tretmana u okviru obrazovanja djece koja ne pohađaju vjeronauku.
 
"To je odredba koja se do sada nije primjenjivala i mi smo smatrali da bi se na ovaj način, kada ta ocjena ne ulazi u ukupan prosjek ocjena, osigurao jednak tretman sve djece", rekla je Jovanovićeva za hrvatski "Večernji list", izdanje za BiH.
 
Kada je riječ o objedinjavanju dva helsinška odbora koja postoje u BiH, ona je navela da je Upravni odbor Helsinškog komiteta BiH zauzeo stav da za sada ne treba ići na to, te da Upravni odbor na određeni način zamjera Helsinškom komitetu Republike Srpske što u svojim istupima nije korektor vlasti u Srpskoj.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije