Velagić: Uprava je odabrala nove radnike, a ne studente

E. Halimić
Velagić: Uprava je odabrala nove radnike, a ne studente
FOTO: Radiosarajevo.ba / Kenan velagić (Desno)

Sarajevski studenti u četvrtak su održali protest upozorenja ispred studentskog doma u Nedžarićima, a kako bi skrenuli pažnju na katastrofalne uvjete stanovanja.

Ovim povodom razgovarali smo i s predsjednikom studenata Studentskog centra KS Kenanom Velagićem, koji je za Radiosarajevo.ba kazao da je nažalost sveukupno loše stanje studentskog smještaja u Sarajevu natjeralo studente da izađu na proteste.

Studenti na protestima: U decembru nemamo grijanje!

„To što smo ostali bez grijanja u Nedžarićima u decembru je samo kap koja je prelila čašu, a davno je ta čaša došla do vrha. Međutim, studenti do sad nisu imali lidere koji će ih povući van na ulicu u neke nove promjene. Želimo da izađemo i pokažemo snagu studenata. Okupljanje ispred Doma u Nedžarićima je samo upozorenje. Svi moraju znati da je od 700 studenata koliko stanuje u tom domu njih 300 izašlo na proteste upozorenja i sve su to 'organizirali' za sat i po vremena“, kazao nam je Velagić.

Poručio je da je ovo jasan pokazatelj koliko je studentima dojadilo ovakvo stanje.

„Studenti u Sarajevu imaju problem. Kaže se da se u Studentski centar ulaže, ali ako ste pratili rad ove javne ustanove vidi se da se radi o donacijama. Kafeterija u studentskom domu u Nedžarićima je donacija, teretana je također donacija, pa i obnova drugog paviljona na Bjelavama je također donacija. Skoro sve su donacije“, pojasnio je Velagić.

Dodao je da oko devet miliona maraka iznosi budžet Studentskog centra KS, a da više od milion KM daje Kanton Sarajevo za plaće zaposlenicima.

„Međutim to nije dovoljno jer se zapošljavaju novi radnici. U međuvremenu je i dignuta cijena koju plaćaju studenti za smještaj, pa ako ste digli cijenu, onda i uradite nešto. Prozori su stari 25 godina, u sobama bude minus“, poručio je Velagić.

Prema njegovim riječima, za problem s grijanjem i cijevima ne može se kriviti aktuelno rukovodstvo Studentskog centra KS „jer oni ne mogu znati kad će pući cijev“.

„Međutim iza direktora se kriju ljudi koji rade svašta i mi smo sad dali njima do znanja da želimo njihovu smjenu, jer od njih sve kreće. Oni su donijeli novu sistematizaciju radnih mjesta i planiraju zaposliti još 22 radnika. Kroz par mjeseci od njihovih prosječnih plaća dom u Nedžarićima se može utopliti. Oni su odabrali 22 nova radnika, a ne studente“, zaključio je Velagić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije