Upoznajte Dariju Kovačević i jedno od njezinih zanimanja

M. K.
Upoznajte Dariju Kovačević i jedno od njezinih zanimanja
Gore, visoko iznad buke, saobraćaja i užurbanosti grada, dok ostali putuju na posao ili sjede u kancelarijama, oni rade svoj posao, „viseći o koncu“.

Vrlo često pri slučajnom pogledu prema gore ugledamo na jako visokim ili onim nešto nižim ljude kako čiste, boje, postavljaju reklame ili popravljaju dijelove zgrada. Zakačeni za užad u ionako teškom položaju rade teške poslove.

O tome šta ih motivira, kakav je osjećaj i "da li gledaju dole" - pričali smo s mladom i šarmantnom Darijom Kovačević, djevojkom koja oduševljava svojom smjelošću i neustrašivošću, ali i marljivošću i silnom željom za radom.

Nedvojbeno je i velika adrenalinska ovisnica, što u ovom poslu može biti samo prednost i pokretač.

Sarajka Daria sportsko penjanje i alpinizam zavoljela je uz prijatelje koji se time bave. Rodila se ljubav iz prijateljstva, reklo bi se.

„Penjanje je za mene opuštanje, osjećam da to jača moje fizičke i mentalne sposobnosti“, govori nam Daria dok se sprema za posao na krovu hotela Holiday.

Iznad nas je nebo, ispred Darije i njene ekipe mnogo posla prije svečanog otvaranja hotela.

Dok s kolegom provjerava je li sve kako treba prije spusta tokom kojeg treba obojiti dio zida, priča nam da je sasvim slučajno dobila poziv da se počne baviti visinskim radovima. Baveći se sportskim penjanjem i alpinizmom, upoznala je mnogo ljudi koji vole penjanje, adrenalin, kupovinu opreme...

„Visinski radovi su došli slučajno. Pitali su me je li me strah i želim li probati. Kazala sam – ne, nije me strah i da, želim. Volim izazove i rado sam prihvatila.“

Daria je jedna od rijetkih mladih osoba koja poslije posla ide na posao. Nije joj mrsko raditi, još kad se posao voli i kad je izazov kakav je posao na visinama, lijenosti nema.

daria_kovacevic_radovi_na_visinama_RSA9.jpg - Upoznajte Dariju Kovačević i jedno od njezinih zanimanja

Kaže da je svaka zgrada za nju izazov, novo mjesto koje treba osvojiti, učiniti ga ljepšim svojim trudom i radom.

Težak je to posao, ali ako imaš super ekipu kakva je moja iz agencije Hauk, sve se savlada. U Hauku imam jako mnogo podrške i razumijevanja od moje 'muške' ekipe“, kaže Daria i dodaje da predrasuda nema. Kolege je smatraju sebi ravnom, ali i pomažu ako postoje dijelovi zgrade koji su joj teži.

Radila je na mnogo zgrada u Sarajevu i kaže kako obično nema straha.

„Volim visine, ali jedino gdje me bilo strah jeste na Avazovom tornju. Ne znam ni sama zašto, možda zbog vjetra.“

Oprema je sastavni dio kako sportskog penjanja tako i visinskih radova. Ako sve nije na svome mjestu, stvari mogu krenuti po zlu. Takvih situacija nasreću nema često, ali važno je uvijek biti osiguran i spreman.

Daria nam priča da je oprema skupa, ali da se ona i njeni prijatelji snalaze.

„Sve se to isplati kad osjetiš adrenalin. Sve se teškoće čine manjima“, zaključuje.

Pozdravljamo se s njom dok se priprema za spust. Silazimo i gledamo je odozdo. I divimo se hrabrosti.

Jedan mali dio njezina radnoga dana pogledajte u videu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije