In memoriam / Umro Yves Coppens, jedan od najistaknutijih paleontologa na svijetu

23. 06. 2022. u 09:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Francuski paleontolog Yves Coppens, koji je otkrio nekoliko fosila hominida,  među kojima je i slavna Lucy, australopitek, umro je u srijedu u dobi od 87 godina, objavila je njegova izdavačka kuća.

"Yves Coppens nas je napustio jutros. Izgubila sam prijatelja koji mi je povjerio sve svoje radove", napisala je urednica Odile Jacob.

Naučnik je umro nakon duge bolesti, navodi izdavačka kuća.

Paleonotolog svjetskog glasa, profesor emeritus na Collège de France i član Francuske akademije nauka, Yves Coppens dugotrajno je istraživao ljudsku epopeju, talentom pisca, izdavača i esejista , napisala je Odile Jacob.

Coppens je jedan od "očeva" Lucy, a uz njega su naučnici Maurice Taieb i Donald Johanson. Godine 1974. u depresiji Afar u Etiopiji oni su pronašli fosil hominida, najcjelovitiji ikada pronađen - australopiteka starog 3,2 miliona godina.

Sin nuklearnog fizičara, Yves Coppens rođen 9. augusta 1943. u Vannesu na zapadu Francuske, supotpisao je istraživanje šest hominida.

Pronalazak 3,2 miliona starog skeleta u južnoj Etiopiji promijenio je dotadašnje razumijevanje hominida - Lucy je hodala uspravno mnogo ranije nego što se do tada znalo, no imala je izrazito malu glavu, tako da se ni lubanja ni mozak nisu znatnije razvili.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA