Umro Muradif Brkić Mufta, čovjek koji je otkrio Dinu Merlina: "Ti ćeš biti velika zvijezda"

3
Radiosarajevo.ba
Umro Muradif Brkić Mufta, čovjek koji je otkrio Dinu Merlina: "Ti ćeš biti velika zvijezda"
Foto: Printscreen / Muradif Brkić Mufta i Hanka Paldum

Legendarni muzički producent i nekadašnji direktor "Sarajevodiska" Muradif Brkić - Mufta umro je u nedjelju, 26. maja, u Sarajevu u 76. godini, potvrdila je porodica.

Bivši suprug Hanke Paldum, bio je veliko ime u svijetu show businessa te je zaslužan za karijere velikih zvijezda naše muzičke scene, među kojima su, pored Paldum, svakako Šerif Konjević, ali i ime Edina Dervišhalidovića, poznatijeg kao Dino Merlin.

O tome je s velikom zahvalnošću govorio i sam Dino Merlin u dokumentarnom filmu Sredinom autora Emira Zumbul Kapetanovića, koji je prije sedam godina prikazan na Al Jazeeri Balkans.

Bh. državljanka uhapšena u velikoj akciji italijanske policije

Bh. državljanka uhapšena u velikoj akciji italijanske policije

Velika balkanska zvijezda prisjetio se u filmu da "nijedna diskografska kuća, tada, nije vidjela u meni neki potencijal". A onda se pojavio Mufta...

"Međutim, bio je jedan izvanredan čovjek. U pravom smislu producent, bivši muž Hanke Paldum, Muradif Brkić, koji je došao u studio u Skenderiju i slušao kako Brano Likić, koji je vlasnik studija, miksa pjesmu 'Vremena su kokuzna, a ti si baksuzna'…I Mufta je onako u kožnom mantilu, on je tip Humphrey Bogarta, pitao: 'Brane, ko ovo pjeva?' Brano je pokazao prstom iza leđa, jer sam ja sjedio iza. On je izašao i rekao: 'Kako se zoveš?' Ja onako zatečen, jer je Mufta bio vrlo poznat u tom svijetu show businessa, kazao: 'Dino'. Pitao je: 'Ko je pisao ovu pjesmu?' Pa, reko', ja. 'I muziku i tekst?!'. Rekoh: 'Da'. Kaže: 'Dođi sa mnom' I mi u njegov auto..."

Velikan narodne muzike: U bivšoj Jugoslaviji je bio velika zvijezda, a danas ovako izgleda

Velikan narodne muzike: U bivšoj Jugoslaviji je bio velika zvijezda, a danas ovako izgleda

Dino Merlin je opisao kako su Brkićevim autom došli do 'Sarajevske pivare', gdje je porodica velike pjevačice i producenta tada stanovala.

"I dođemo ovdje kod 'Pivare' gdje su stanovali (Hanka i on). Otvori vrata Muradif i kaže: 'Hanka…' Silazi Hanka, koja je tada bila velika zvijezda, Marilyn Monroe, izrazito lijepa žena, s viklerima... Rekao je: 'Daj nam ona dva'...".

Nakon što su popili rakijicu (Dervišhalidović je opisao kako je "spalio grlo" jer je tada prvi put kušao alkohol), Muradif je kazao proročanske riječi.

"Kaže: 'Ti ćeš biti velika zvijezda! Štampat ćemo ti 50.000 prvi tiraž, tiraž Kokuznih vremena'. I tako, na putu od Skenderije do 'Pivare' moj se život promijenio", prisjetio se Dervrišhalidović...

Muradif Brkić Mufta i Hanka Paldum
Foto: Printscreen: Muradif Brkić Mufta i Hanka Paldum

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije