ANUBIH / U utorak komemorativna sjednica povodom smrti akademika Ivana Štrausa

26. 08. 2018. u 12:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Komemorativna sjednica Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) povodom smrti čuvenog sarajevskog arhitekte i akademika Ivana Štrausa održat će se u utorak, 28. augusta 2018. godine u 10 sati u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Bistrik 7, Sarajevo.

Sahrana će se obaviti istog dana na gradskom groblju Bare u 12:45 sati. Ispraćaj će biti ispred ateističke kapele.  Štraus je 24. augusta 2018. preminuo u Sarajevu u 90. godini. 

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine saopćila je kako je njegova smrt veliki gubitak za ovu instituciju.

”Bit će upamćen kao voljen čovjek, veliki stručnjak i umjetnik. Ostat će trajno u sjećanju mnogih generacija saradnika i kolega. Akademik Štraus je predstavnik jednog doba i jedne arhitektonske scene čije se vrijednosti tek danas pokušavaju adekvatno sagledati izložbama poput one organizirane u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku koja je u toku”, navodi se u saopćenju. 

Njegova arhitektonska djela obilježila su jednu epohu, a dobitnik je i Šestoaprilske nagrade.  

Bio je jedan od najistaknutijih arhitekata u regiji, a njegovim odlaskom Sarajevo je izgubilo velikog čovjeka. Radio je na projektu obnove Olimpijskog muzeja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA