'U Sarajevu pronašli Amy Winehouse'

Radiosarajevo.ba
'U Sarajevu pronašli Amy Winehouse'
/ Marijana Guevarra; Foto: Ivan Hrkaš

'U Sarajevu pronašli Amy Winehouse'... Tako glasi naslov na slovenačkom portalu Zadovoljna.si, kojim se najavljuje skorašnje ljubljanska izložba Ivana Hrkaša, umjetnika fotografije iz Sarajeva. 

Prvi dio Ivanovih KOiKONA predstavljen je prije nešto više od godinu dana, no ovaj fotograf je nastavio svoj istraživačko-umjetnički projekat i nedavno fotografirao još četiri ikone, djevojke i žene iz svog okruženja koje ga izgledom i karakterom podsjećaju na slavne ličnosti.   

"Kada je prvi put prezentiran serijal od deset portreta mojih bliskih prijateljica i poznanica, kao slavnih licnosti XX i XXI vijeka, u planu je bilo da se on nastavi. Ovaj projekat je u neku ruku i doživotni, tj. dok god budem prepoznavao u meni bliskim ženama različite ikone prošlosti i savremenoga doba, on će da živi i što je bitno, da me kao autora svakodnevno navodi na traganja, analize, preispitivanja. Prošlo je godinu dana od nastanka desete ikone, te kako sam bio zazuet završavanjem magistarskog rada i drugim obavezama, projekat je bio privremeno u stanju hibernacije. Prije mjesec dana, ista ekipa (Gasha Miladinović stilistica, Semir Dedeić asistent stilistice, Ensar Dervišbegović - frizer, Renata Ponjević - visažistica) se okupila i sa puno pozitivnog vibe-a producirala četiri nove ikone. Uskoro, 3.10.2011. u kultnom Kinu Šiška u Ljubljani, slovenačka publika će moći da vidi ovaj projekat", kaže Ivan za radiosarajevo.ba.

Među novim ikonama su Britney Spears, Annie Lenox, Sinead O'Connor i fascinantna Amy Winehouse čiji je lik utjelotvorila mlada sarajevska glumica Amila Terzimehić. 

One su se pridružile ikonama predstavljenim na prvoj izložbi, među kojima su Ljilja (Frida) Kahlo,  Zana (Ana) Frank, Marijana (Che) Guevarra (jedina muška ikona), Amra (Vivienne) Westwood i druge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije