U nekoliko dana uslijed koronavirusa umrli poznati profesor i njegova majka

Radiosarajevo.ba
U nekoliko dana uslijed koronavirusa umrli poznati profesor i njegova majka
FOTO: Arhiv / Mensur Nuhanović

Mensur Nuhanović, profesor njemačkog jezika u živiničkoj Gimnaziji,
univerzitetski asistent, mentor, kako su mnogi istakli, veliki stručnjak za njemački jezik, preminuo je jučer od posljedica koronavirusa.

Tužnu vijest potvrdio je Filozofski fakultet Tuzla, te lokalni mediji.

"S tugom javljamo da nas je napustio kolega Mensur Nuhanović. Mensur je radio kao asistent u prvim godinama rada Odsjeka za njemački jezik i književnost. Njegov iznenadni prerani odlazak je veliki gubitak za sve koji su ga poznavali. Iskreno saučešće porodici i prijateljima", saopćeno je iz Filozofskog fakulteta Tuzla.

Naš Profesor...

Od profesora Nuhanovića opraštaju se brojni prijatelji, kolege, rođaci, studenti, sugrađani, poznanici...

"Na posljednji počinak otišao je Mensur Nuhanović i ostavio veliku prazninu u dušama kolega JU Gimnazije, učenika i svih koji su ga poznavali. Neka ti je laka zemlja dragi naš Profesore, a porodici iskreno saučešće", napisao je Šefik Gadžo sa portala zivinice.ba.

Posebnu dirljivu poruku i omaž prijatelju ispisao je Ismet Purdić.

"Bio je tih, povučen, nije se bavio politikom, niti ljudima. Radio je svoj posao profesionalno, izvanredno. Bio je profesor njemačkog jezika kojeg je poznavao ljudski savršeno; nije bilo zadatka, izazova ili problema a da se on nije dao da to riješi, da sazna, i da to s radošću prenese drugima. Znao je prenositi znanje i to je neumorno radio. Imao je ponude svugdje da radi, ne zbog veza, nego zbog stručnosti, odgovornosti i predanosti, ali on je odabrao da njegov životni krug bude Gimnazija Živinice, gdje je radio, porodična kuća i džamija", naveo je Purdić.

Tri dana prije Mensura, preminula je njegova majka.

"Dženaza njegove majke, rahmetullahi alejha, bila je prije tri dana, a on je u to vrijeme bolovao, svezan za bolnički krevet. U najboljem mjesecu ramazanu, kada su džennetske kapije otvorene, Allahova odredba pozvala ga je u vječnost, sebebom opake bolesti korone", dodao je Purdić.

S tugom je vijest da je na bolji svijet preselio profesor Mensur Nuhanović primio i njegov prosvjetni kolega i novinar, Sanel Mumić.

"Ljudina, kolega, profesionalac. Strijeljanje si preživio, ali ovu neman nisi. Bio si u mojim ramazanskim dovama da ozdraviš, ali Allahova je odredba da nas napustiš i završiš svoju ljudsku i profesionalnu misiju. Milostivog molim da ti podari Džennet, a porodici sabur", naveo je Mumić.

Nijedan most za sobom nije spalio

Emotivne riječi oproštaja ispisala je Selma Rakovac.

"Nikad nijedan most za sobom nije spalio. Gdje god je bio, čega god se dotakao, unaprijedio je. Često, u zlato pretvorio, ono od medalje. Uvijek i svuda rado pozivan.
Sad ga više sa nama nema, našeg kolege, Mensura Nuhanovića.

Uvaženog i cijenjenog kolege. Tako smo se oslovljavali. Ne radi naše sujete, već da si malo podignemo moral, da se podsjetimo šta smo, i da podignemo pogled sa blata u kojem se valja ovo zanimanje i drži nos iznad vode samo toliko koliko je dovoljno. Da se radi, da se ispuni svoja misija. Mensur je stvarno volio da napravi olimpijca od učenika, a to mu je i uspijevalo. Sve njegovo će nam nedostajati. Njegov život će mi i dalje, uvijek, biti inspiracija", napisala je Rakovac.

Riječi tuge, poštovanja, divljenja zabilježili su i Nuhanovićevi studenti.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba upućuje saučešće porodici Nuhanović, kao i svima onima koji danas tuguju za svojim najmilijima koji su izgubili svoje živote tokom pandemije koja ne jenjava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije