Model i trener Tarik Kaljanac: Moj život i duša su u Sarajevu

Sanja Šabanadžović Jerlagić
Model i trener Tarik Kaljanac: Moj život i duša su u Sarajevu
/ Tarik Kaljanac
Mladić sa zavidnom internacionalnom karijerom i nekadašnji pobjednik svjetskog takmičenja ljepote Mister Universe Model, tri je godine živio na relaciji Azija - Evropa, gdje je radio kao model, glumac i fitnes trener.

Sarajlija Tarik Kaljanac, danas je uspješan trener i model u New Yorku.

Kako kaže, ovaj grad mu je pružio veliko životno iskustvo koje ništa ne može zamijeniti.

"Dobio sam velike prilike u svim sferama života, a posebno mi je drago što sam u mogućnosti da prikažem Bosnu u najboljem svjetlu i da uradim velike stvari za  sebe i našu državu, da povežem bosansko i američko tržište i pružim priliku mladim ljudima iz BiH da otputuju i pokažu svoje talente u jednom gradu kao što je New York", kaže Kaljanac na početku razgovora za Radiosarajevo.ba.

Te 2010. godine, kada je ponio  titulu Mister Universe Model,  otvorila su mu se mnoga vrata.

"Oduvijek sam bio veliki radnik, čime god sam se bavio davao sam najviše od sebe, tako da je titula bila samo podsticaj da budem jači i ustrajem u svom cilju. Ojačala me psihički, što je bila jedna od presudnih stvari koje su me dovele tamo gdje sam danas". 

Tarikov radni dan počinje već u pet ujutro kada sa klijentima vježba u teretani. Potom odlazi na kastinge... sve to znači da nekada nema vremena da se odmori ili naspava. To nije zdravo, kaže Kaljanac, ali "sve je to cijena koju plaćamo za uspjeh..."

"Ono malo slobodnog vremena provodim s dragim prijateljima, putujemo do rijeke, plaže,  vozimo motocikle, odmaramo u parku. Malo je vremena,a toliko ideja koje je teško ostvariti", priča nam Tarik s osmijehom.

Ipak, postojao je trenutak kada je želio napustiti modeling, posvetiti se personalnom treningu i porodičnom biznisu.

"To je bio istovremeno i najtužniji i najdraži trenutak u mojoj karijeri. Smatrao sam da je to ono što želim, što bi možda bila najveća greška koju sam mogao uraditi. To sam saopćio svom tadašnjem agentu, međutim, nedugo nakon toga on je rekao kako je spremao iznenađenje za mene i da sam dobio ugovor u New Yorku za najbolju agenciju za muškarce te da je viza u procesu. Nisam mnogo razmišljao, ubrzo sam otputovao, i tako je sve počelo. Zato uvijek kažem - nikada ne znamo šta nam donosi dan, a šta noć", prisjeća se Kaljanac.

Tarik uvijek gleda pozitivnu stranu života i ne dopušta da negativni utjecaji dopiru do njega. Njegovi planovi uključuju glumu, privatni biznis... 

"Uvijek kažem sve je onako kako se postavimo u životu i od onoga kako gledamo na stvari. Bavim se modelingom šest godina i nikada nisam imao loša iskustva. Uvijek gledam na dobru stranu svega što mi se dešava u životu tako da na loše stvari i ne obraćam mnogo pažnju.

Uspjeh nikada nije finalan, pronađemo sebe, i onda opet pronađemo sebe. Da budem bolji svaki put, to je ono što ja pokušavam da uradim. Živim u trenutku. U budućnosti bih želio da se posvetim glumi, to mi je fokus. A pokrenuo sam i mali privatni biznis u New Yorku koji će, ako Bog da, rasti vremenom. Sebe vidim kao sina, brata, prijatelja, biznismena, na kojeg će njegova porodica biti ponosna. Sebe vidim kao nekoga ko će biti primjer mladim ljudima da žive i ostvaruju svoje snove.

Kao što Gandi kaže: Budi ona promjena koju želiš vidjeti u svijetu", poručuje naš mladi sagovornik.

Za kraj razgovora, pitali smo ga da li  često posjećuje svoj rodni grad, te koliko se razlikuje život u Sarajevu i New Yorku.

"Trudim se posjećivati Sarajevo što češće jer sam jako vezan za porodicu i prijatelje, makar jednom godišnje, ako ne i dva puta. Istina je da se nijedan grad na svijetu ne može porediti s New Yorkom. Ali, moje srce i duša su u Sarajevu. New York je grad koji ne spava, koji ima moć da vas svake sekunde tjera da budete uspješni, grad u kojem snovi postaju java. Teško je opisati, to se treba doživjeti".

Tarik Kaljanac je aktivan i na društvenim mrežama, pa ga možete pratiti i putem Instagrama, te njegove web stranice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije