'Svoj rođendan ne slavim, ali najljepši poklon bit će mi kazna za Radovana Karadžića'

Radiosarajevo.ba
'Svoj rođendan ne slavim, ali najljepši poklon bit će mi kazna za Radovana Karadžića'

Sakib Began, dugogodišnji imam u Pruscu, koji je tokom rata u BiH oko dva mjeseca proveo u logoru u Bosankom Novom, za Anadolu Agency (AA) je uoči izricanja presude haškom optuženiku Radovanu Karadžiću zakazanog za 24. mart, kazao kako je, uglavnom, do sada šutnjom želio ljudima objasniti strahote kroz koje je prolazio u logoru.

"Nerado pričam o tome. I rođenoj djeci nikada nisam detalje ispričao. Više sam želio da šutim i da oni mojom šutnjom shvate šta je to tamo bilo. Ipak, svjestan sam da imam obavezu da govorim o tome, jer je zadovoljstvo zlotvora bilo da na vrlo specifičan i neugodan način maltretiraju i ubijaju", kazao je Began.

Istakao je kako su imami bili posebna meta srpskih snaga tokom rata u BiH, posebno u logorima gdje su, kako je rekao, prošli kroz najgore torture.
"Ovo upravo govorim zbog imama koji su širom BiH bili zatvoreni u logorima i zbog imama koji su se borili za BiH, ali i zbog naše djece kojima se, nadam se, ovo što smo mi doživjeli neće desiti", rekao je Began.


Kazao je kako ne obilježava rođendane, dodajući ipak kako bi mu, obzirom da je rođen upravo 24. marta, najljepši poklon bio najoštrija kazna za Karadžića. "Rođen sam 24. marta 1961. godine. Inače ne obilježavam te datume. To je sigurno bila neka prva radost mojih roditelja. Velika radost za mene je bila kad sam napustio tu kotlovnicu od logora i kad sam ugledao svjetlo slobode. Sutra je 24. mart 2016. godine i, pored dječijih poklona koje su mi pripremili u BiH, očekujem sutra mnogo vredniji poklon od Haškog tribunala, a to je pravična presuda, pravična odluka i sva ta vrijednost presude nije samo moja radost, nego svih imama i svih žrtava tortuta rata u BiH", istakao je ovaj nekadašnji logoraš, koji će sutra po prvi put oči u oči gledati Karadžića prilikom izricanja presude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije