Sulejman Kupusović: Hamlet u selu Prdonjica Gornja

Radiosarajevo.ba
Sulejman Kupusović: Hamlet u selu Prdonjica Gornja


Pozorišni redatelj Sulejman Kupusović najavio je kako bi početkom oktobra trebao da počne s probama za novu predstavu u Narodnom pozorištu Sarajevo, adaptaciji dramskog teksta "Hamlet u selu Mrduša Donja", Ive Brešana, koji je na teatarsku scenu prvi put postavljen 1971. godine.

U vrijeme nastanka izazvala je pravi šok zbog tadašnjih političkih prilika. Na osnovu predstave snimljen je i film čiji je redatelj bio Krsto Papić.

"Ivu Brešana sam sreo u Dubrovniku i razgovarao s njim o tome da izvršim adaptaciju njegovog teksta. Želim da ovu tragikomediju postavim u današnje vrijeme i u bosanski ambijent, jer originalni tekst se odvija u Dalmatinskoj Zagori. On mi je dao 'slobodne ruke' da radim što hoću od teksta", rekao je za Nezavisne novine Sulejman Kupusović i dodao kako će naslov nove predstave biti "Hamlet u selu Prdonjica Gornja".

Sudeći po najavama, radnja predstave odvijat će se u jednom tipičnom bosanskom seoskom ambijentu, u ovom slučaju bošnjačkom.

"Mada je ono o čemu će govoriti moja predstava pimjenljivo i za ostale ambijente. Podnaslov predstave zove je 'Naša komedija', tako da se svi u BiH možemo pronaći u njoj", objašnajva Kupusović.

Premijera bi, kaže Kupusović, trebalo da bude nakon ovogodišnjeg internacionalnog teatarskog festivala MESS, krajem oktobra ili početkom novembra.

"Trenutno imam mnogo posla u Dubrovniku, jer će 26. septembra na Stradunu premijerno biti izvedena nova postavka moje predstave 'Ženski turbo folk bend'. Ovu predstavu radim s ansamblom dubrovačkog Kazališta 'Marin Držić', a riječ je o ponovnoj adaptaciji mog dramskog teksta", rekao je Kupusović.

Ističe da predstava nosi naslov "Ženski turbo-pop bend", te da još žešće ismijava šund koji je zadnjih godina prisutan u muzici na prostorima bivše Jugoslavije. "Odlučili smo da ovaj put uvrstimo pop muziku i tu nam je pomogao Tonči Huljić koji nam je ustupio autorska prava za 17 njegovih kompozicija. Mi smo odabrali šest i uvrstili smo još neke od hitova Halida Bešlića i Harisa Džinovića. Mislim da će predstava biti pravi hit u Hrvatskoj", kaže Kupusović za Nezavisne novine.

Ističe kako je predstava koju je radio u produkciji Kamernog teatra '55 "Ženski turbo folk bend" skinuta sa repertoara zbog smrti glumca Žana Marolta. "Imao sam ponudu da Žana zamijeni Admir Glamočak ili Mirvad Kurić, ali nisam želio to. Jednostavno, neću postaviti ponovo predstavu na scenu bez Žana. To je moja principijelna odluka", objašnjava Kupusović.

Dodaje da je u toku ljeta veliki uspjeh postigao s adaptacijom njegove predstave "Kidaj od svoje žene" koja je igrala na Dubrovačkom ljetnom kazališnom festivalu. Kaže da su mu pozorišni radnici u Dubrovniku pričali da se odavno nije desilo da na Stradunu bude tolika gužva za ulaznice za jednu predstavu, prenose Nezavisne novine.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije