Stjepan i Luka - Zvijezde Davidoff partija

Radiosarajevo.ba
Stjepan i Luka - Zvijezde Davidoff partija
/ Filip Đurić, radiosarajevo.ba

U klubu Embassy na vrhu sarajevskog Bosmala, u četvrtak 19. maja je održan Davidoff party.

Događaju je prisustvovalo preko sto gostiju među kojima su bili i zastupnica u Federalnom parlamentu Segmedina Srna, likovna umjetnica Amra Zulfikarpašić, naš eurovizijski predstavnik Dino Merlin, predstavnici turističke zajednice Tajlanda, a voditelji su bili Vanja Halilović i Sebastian Cavazza. 

Ako ste sumnjali da dva violončela mogu napuniti koncertne dvorane i biti totalni pop, nemojte više. Vjerovtno ste i sami na Youtubeu naletili na genijalnu obradu Michael Jacksonove Smooth Criminal, koju Stjepan Hauser i Luka Šulić izvode na svojim violončelima. Izazvali su potpuno oduševljenje svih prisutnih.

RadioSarajevo: Kada ste se počeli baviti sviranjem violončela i kako ste uopšte počeli surađivati?

Stjepan: Mi sviramo violončelo već od djetinjstva i jako puno smo vježbali . Počeo sam iz ljubavi, niko me nije tjerao i govorio moraš svirati violončelo. Zavolio sam ga još kao dijete. Čuo sam ga negdje i oduševio se sa toplinom zvuka, blizak je ljudskom glasu i ima neke posebne vibracije. Odmah sam se zaljubio u zvuk čela i sa osam godina sam počeo svirati. Luka je počeo već sa pet godina i obojica  smo išli u muzičku školu.

Luka: Nakon muzičke škole, išao sam na muzičku akademiju u Zagrebu, i kasnije u Beč i London.  Stjepan je bio u Londonu već šest godina i tamo smo se zapravo počeli intenzivnije družiti. Znamo se već deset godina, ali sada u devetom mjesecu prošle godine kada sam otišao tamo,  počeli smo kovati zajedničke planove, i tako se rodila ova ideja za Smooth Criminal.

RadioSarajevo: Kako ili zašto ste se odlučili na obradu pop stvari?

Stjepan: Mi smo uvijek htjeli napraviti nešto novo , jer glupo je svirati stalno nešto što se svira već stotinama godina. To je sve super, ali treba ponuditi nešto novo mladima, da ih približimo instrumentu i klasičnoj glazbi općenito.

RadioSarajevo: Kakav je vaš lični muzički ukus?

Luka: Slušamo svašta, od popa i rocka, pa do (naravno) klasike. Michael Jackson, AC/DC, U2. Svaki pravac ima svoje velikane i mi se svima njima divimo.

RadioSarajevo:Koja vam je razlika u sviranju i vježbanja klasične muzike i modernih obrada?

Stjepan: To je jedna sasvim nova tehnika sviranja koja iziskuje puno više energije, nego kada se svira bilo šta drugo. Tu se lome žice, gudala, puca sve. U klasici, nikad mi strune nisu pucale. Sad nakon svakog nastupa moram  mijenjati gudalo i žice.

RadioSarajevo: Kakve su reakcije na vaše populiziranje violončela?

Luka: Pošto je u klasičnoj glazbi još uvijek  jako puno konzervativnih ljudi, to je stvarno nešto novo. Ali, iznenađujuće je kako je bilo prihvaćeno svugdje jako dobro,kako u klasičnim krugovima, tako i kod šire publike, što je odlično

Stjepan: Ove naše obrade su toliko zahtjevne za svirati da nam se i klasičari dive i priznaju kvalitetu i uspjeh.Nije to linija našeg manjeg otpora.

Luka:  Ideja je došla prirodno i nas dvojica smo uvijek bili nekakvi  fanatici za violončelom i glazbom, i uvijek smo svirali sa puno intenzitete. Mislim da je ovo što se sada dogodilo rezultat toga što smo energiju  usmjerili na pravu stvar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije