Trebinje / Sjećanje na Srđana Aleksića: Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost

27. 01. 2022. u 06:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Navršava se 29. godišnjica hrabrog čina Srđana Aleksića kojeg moramo zauvijek pamtiti. 27. januara 1993. godine, od povreda zadobivenih šest dana ranije umro je mladi heroj i istinski čovjek.

Grupa pripadnika Vojske RS je 21. januara 1993. godine legitimisala stanovništvo na pijaci u Trebinju. Nakon što su ustanovili da je jedan od legitimisanih Alen Glavović, pripadnici VRS-a su ga krenuli maltretirati i tuči. Srđan je priskočio u pomoć svom sugrađaninu Alenu, a četvorica vojnika su se okanili Glavovića i kundacima pušaka isprebijali Srđana.

Od zadobijenih povreda Srđan je pao u komu i preminuo 27. januara 1993. godine. Srđanov otac je u čitulji napisao "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

Jedan od napadača na Srđana je poginuo tokom rata dok su ostali osuđeni na 28 mjeseci zatvora.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece. Svake godine posjeti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Jedna ulica u Sarajevu je petnaest godina nakon Srđanove smrti nazvana "ulica Srđana Aleksića". U obrazloženju je navedeno: "Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih djela, čovjek bi izgubio nadu u ljudskost, a bez nje naš život ne bi imao smisla".

Novinarsku nagradu "Srđan Aleksić" ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banja Luka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara RS, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

Novinarska nagrada "Srđan Aleksić" dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama u bh. društvu, kao i za razvoj društveno odgovornog novinarstva, a u sklopu USAID-ovog projekta 'PRO-Budućnost'.

Ovu je nagradu 2012. dobio i Radiosarajevo.ba za svoj projekat Manjine.ba

Prolaz u Zmaj-Jovinoj ulici u Novom Sadu u Srbiji, nazvan je po Srđanu i tu je postavljena spomen-ploča, kao i u Pančevu.

U Beogradu je otvorena ploča sa nazivom ulice Srđana Aleksića, bivše Ivana Ribara. Godine 2007. Radio-televizija Srbije snima i emitira dokumentarni film "Srđo" o Srđanu Aleksiću.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (9)