Sjećanje na legendarnog Pimpeka: Pjevač bi danas slavio 74. rođendan

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na legendarnog Pimpeka: Pjevač bi danas slavio 74. rođendan
Foto: Historija.ba / Davorin Popović

Davorin Popović, muzičar čije je stvaralaštvo ostavilo pečat na mnoge generacije širom bivše Jugoslavije, rođen je na današnji dan 1946. godine. Pimpek i ostali članovi Indexa postali su jedan od najutjecajnijih rock bendova naše zemlje, a uspomena na njih sačuvana je i kroz muzičku nagradu „Davorin“, koja je kasnije preimenovana u nagradu „Indexi“.

Davorin Popović je za porodicu i prijatelje uvijek bio Davor, a od milja su ga zvali i Dačo. Ipak, zbog male izrasline kraj lijevog uha, kroz čitav život ga je pratio nadimak Pimpek.

Pimpek je muzičku karijeru započeo u Lutalicama, a Indexima je pristupio 1964. godine. S ovom grupom je objavio dva studijska albuma, 27 singl ploča, te 12 kompilacijskih albuma. Također, kao vokalni solista, objavio je dodatna tri albuma.

davorin5.jpg - undefinedFOTO: Arhiv

Osim muzike, Davorinova velika ljubav bio je i sport. Od rane mladosti se bavio rukometom i košarkom, a bio je jedan i od najtalentiranijih košarkaških bekova koje je Sarajevo u to doba imalo. Sportom se prestao baviti 1968. godine.

Godine 1995. predstavljao je našu zemlju na Eurosongu pjesmom 21. vijek, i tom prilikom je zauzeo 19. poziciju. Za svoje zasluge kao vrsni muzičar, dobio je i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, a pod njegovim imenom u glavnom bh. gradu održava se i memorijalni turnir za košarkašice.

"Kada je Bijelo dugme bilo veće od đavola u bivšoj Jugoslaviji, Indexi su bili najveći u Sarajevu... Kada je bilo ko istrčao sa sarajevske scene, Plavi orkestar, na primjer, oni su uvijek bili broj jedan. Indexi su – grad." To su riječi kojima je poznati rock kritičar Petar Popović zaključio svoj dokumentarac o ovoj najvećoj sarajevskoj muzičkoj tvorevini.

U čast sarajevskih velikana Kemala Montena i Davorina Popovića, Grad Sarajevo u nedjelju je na prostoru ispred kultnog FIS-a i u spomen-parku Mirze Delibašića i Davorina Popovića organizirao druženje prijatelja, poštovalaca i svih onih koji su bili dio karijera spomenutih umjetnika.

Ovo je bila odlična prilika da se napravi remake legendarnog spota s pjesmom "Pismo prijatelju" koju je 1992. godine otpjevao Kemal Monteno, a stihove napisao Zlatan Fazlić Fazla.

Davor i Kemo dva dobra duha Sarajeva ponovo su kao nekada sa svojom rajom sjedili ispred FIS-a pričali o životu i maštali o neki vremenima. Svi su došli u Mis Irbinu da se sjete onih vremena koja su opisali grad ispod Trebevića.

Osmijesi, poneka suza i uzdasi za druženjima su najbolji opis onoga što se danas dešavalo u centru Sarajeva.

Davorin Popović je preminuo 18. juna 2001. godine u Sarajevu od raka gušterače, a on i njegov bend ostali su zapamćeni kao pioniri jugoslavenskog rocka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije